понеділок, 11 квітня 2016 р.

Відзначення Дня визволення в'язнів фашистських концентраційних таборів



   Сьогодні міжнародна спільнота відзначає День визволення в'язнів фашистських концентраційних таборів.
   В цей день до голови Добропільської районної ради Тамари Бєлянкіної  завітав Франц Висоцький, голова організації Добропільське міське відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму.

    Під час війни у 1942 році Франц, ще п’ятирічним хлопчиком, примусово був вивезений до Німеччини. Після повернення потрапив до дитячого будинку. Вже підлітком він закінчує училище і отримує спеціальність токара 5 розряду, паралельно навчається у вечерній школі. Потім, Франц Владиславович потрапляє на Донбас та закінчує Харківський юридичний інститут.
   Сьогодні Франц Висоцький займається підтримкою колишніх в’язнів, в Добропільському районі їх залишилось 5 чоловік, завдяки його діяльності їм було надано Урядом Німеччини фінансову допомогу та продуктові набори.
   Завершенням зустрічі керівництва районної ради та голови організації став виїзд до села Кам’янки. Мало хто знає, що саме там був концтабір, у якому перебувало близько 2000 в’язнів, 800 з них закатовано. Зараз на цьому місці побудовано пам’ятник загиблим у роки війни, який встановлено завдяки допомозі керівника ЗАТ ім.Шевченко Віктору Батицькому.
   Тамара Миколаївна, Ірина Петрівна, Франц Висоцький, Віктор Батицький, Валентина Кутня та учні Шилівської загальноосвітньої школи вшанували пам’ять загиблих, поклавши квіти до пам’ятника.