вівторок, 27 червня 2017 р.

Як в Україні здобути професію юриста: кращі виші та ціна питання



  Професія юриста в усі часи була, є і буде однією із найзатребуваніших і вже понад десятиліття входить у топ-список популярних професій в Україні. Через великий попит спеціальність «право» є чи не у кожному другому виші країни, однак кожен абітурієнт мріє вступити до найкращого. А щоб абітурієнтам, які вирішили здобути освіту правника, було легше визначитися з майбутньою альма-матер, «Українське право» вирішило надати деякі поради і цікаві факти про виші, які готують фахівців у галузі права.

Найпопулярніші виші для юристів
Загалом диплом правника-бакалавра можна отримати у майже 300 навчальних закладах різного рівня акредитації та форми власності.
Юристів готують юридичні факультети університетів, юридичні коледжі та інститути: бакалаврат за 4 роки і 1-2 роки на магістратурі. Також правничу професію можна освоїти за 5-6 років на вечірній та заочній формах навчання і як другу вищу освіту – в інститутах післядипломної освіти.
Серед вишів, які спеціалізуються на підготовці саме правничих кадрів, найпопулярнішими є Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого у Харкові та Національний університет «Одеська юридична академія. Також гарну репутацію серед роботодавців мають юридичні факультети Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Києво-Могилянської академії і Львівського національного університету імені Івана Франка.
Згідно з минулорічним рейтингом видання «Dengi.ua» найзатребуванішими серед роботодавців є випускники-юристи Києво-Могилянської академії та університету Шевченка, далі у рейтингу – Харківський університет Ярослава Мудрого і Одеська юридична академія.
Ціна диплому
У Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка майбутніх правників готують юридичний факультет та Військовий інститут  - тут йде підготовка бакалаврів за спеціальністю військове право. У межах факультету працюють Центри німецького, американського та медичного права, а також Центр вивчення проблем адаптації законодавства України до законодавства ЄС.
Вартість навчання на 2017/2018 роки для бакалаврів становить 46 200 грн, заочне навчання майже вдвічі дешевше –29 400 грн. Для магістрів ціни майже такі ж самі: денна форма - 49 350 грн за рік, заочна – 31 500 грн. Навчання в  Інституті післядипломної освіти коштуватиме 30 000 грн за навчальний рік.
У Національному університеті «Києво-Могилянська академія» майбутніх юристів готує факультет правничих наук, на якому працюють кафедри міжнародного права і спеціальних правових наук; загальнотеоретичних та державно-правових наук; галузевих правових наук; кафедра імені Жана Моне з права Європейського союзу та експериментальна навчальна лабораторія «Правнича клініка».
За навчання у Могилянці доведеться платити 40 тисяч гривень на рік, аби отримати ступінь бакалавра, і 37 тисяч гривень – за диплом магістра за спеціальністю «Право».
Однак варто все-таки придивитися до спеціалізованих вузів, де готують саме фахівців у галузі права. Так, до складу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого у Харкові, який у 2015 році був визнаний кращим юридичним вишем, входять інститут прокуратури та кримінальної юстиції, інститут підготовки юридичних кадрів для СБУ, слідчо-криміналістичний інститут, інститут підготовки кадрів для органів юстиції України, господарсько-правовий факультет, військово-юридичний факультет, міжнародно-правовий факультет, факультет правосуддя, факультет підготовки кадрів для Державної пенітенціарної служби України, факультет публічного права та адміністрування та факультет адвокатури.
Вартість навчання в Харківському виші обійдеться дешевше, ніж у столичних: на денній формі навчання студенти платять 24 700 грн, на заочній - 14 000 грн. Отримати фах магістра права  коштує 30 700 на денній і 20 500 на заочній формі навчання.
Ще одним юридичним вишем, який входить до топ-10 кращих навчальних закладів України, які готують юристів, є Одеська юридична академія, в якій діють інститут кримінальної юстиції, факультет підготовки слідчих, факультет цивільної та господарської юстиції, судово-адміністративний факультет, соціально-правовий факультет, факультет міжнародно-правових відносин, факультет адвокатури та Інститут підготовки професійних суддів та юридичний коледж.
Також Академія має свої факультети у Кривому Розі, Нікополі, Черкасах, юридичний коледж в Івано-Франківську, Київський інститут інтелектуальної власності та права, Миколаївський інститут права, Чернівецький юридичний інститут і Івано-Франківський юридичний інститут.
Навчання в Одеській юридичній академії коштує 19 310 грн для бакалаврів і 24 750 грн – для магістрів.
Вступна кампанія – 2017
Вступна кампанія 2017 року розпочнеться менше ніж за місяць -12 липня. Із цього дня вищі навчальні заклади України починають приймати від абітурієнтів документи для вступу в паперовій формі.
А от реєстрація електронних кабінетів вступників, завантаження додатків про повну загальну середню освіту триватиме з 29 червня до 25 липня. Подача документів буде проходити приблизно так само, як і у 2016 році: через електронну систему ЄДБО абітурієнт зможе подати 9 заяв на 4 спеціальності,  а не 15 на 5, як це було минулоріч. Це обмеження стосується лише подання заяв на місця, що фінансуються за кошти державного та регіонального замовлення, на контрактну форму навчання кількість заяв не обмежується.
Абітурієнтів відбиратимуть на основі результатів ЗНО, середнього бала атестата, вступних іспитів чи творчого конкурсу (у випадках, передбачених законодавством), бала за успішне закінчення підготовчих курсів вишу (для окремих спеціальностей) і коефіцієнтів.
Особливості вступу до магістратури права
Цьогоріч для вступників до магістратури права Міністерство освіти запровадило єдиний іспит в форматі ЗНО. Людина, яка не має достатньої правової підготовки, не зможе навчатися на магістратурі з права.
З 2017 року, аби отримати ступінь магістра права, студенти зобов’язані складати єдине фахове вступне випробування – незалежне тестування. Їм необхідно виконати тест, що містить три блоки: перший блок – тест загальних навчальних правничих компетентностей, що включає: аналітичне мислення; критичне мислення, логічне мислення; другий блок – тест із шести базових юридичних (правничих) дисциплін, що включає конституційне право, адміністративне право, цивільне право, цивільне процесуальне право, кримінальне право, кримінальне процесуальне право; третій блок – тест з іноземної мови.