четвер, 8 лютого 2018 р.

Історія сіл і селищ Добропільського району

                     село Криворіжжя

       Криворі́жжя — село в Добропільському районі Донецької області, яке розташоване при злитті річок Бик і Водяна, за 20 км на захід від районного центру та залізничної станції Добропілля.
    Криворізькій сільській раді підпорядковано населені пункти: с. Надія, с. Завидо-Борзенка, с. Завидо-Кудашеве, с. Зелене, с. Новокриворіжжя, с. Новомар`ївка, с. Новофедорівка, с. Ракша.


    Історія виникнення с. Криворіжжя

     В роки царювання Катерини ІІ польський граф Шидловський за заслуги перед царським двором в 1787 році отримав від цариці вільні землі на півдні України в кількості – до 30 тис. десятин. На землях Шидловського виникло с.Криворіжжя, а княгині Кудашевої – село Кудашево.
    Першими поселенцями с. Криворіжжя були Гайдуки. Прізвище Гайдуки походить від слова „гайдуки” – особиста охорона графа Шидловського. Інші поселенці були кріпаками, купленими в інших губерніях України та Росії.
   Село Криворіжжя було волосним центром. На території волості існувало сім великих поміщицьких маєтків. В 1898 році в с. Криворіжжі побудована початкова школа, працював волосний фельдшер.
  
1921. Нестор Махно в лагере для перемещенных лиц в Румынии.jpgКриворіжжя солдати.jpg  1906 року місцеві селяни розгромили поміщицьку економію, а хліб та інвентар розподілили між собою.
  1917 рік. При владі Тимчасовий уряд. Керівництво волостю не змінилося. А 25 жовтня був створений революційний комітет в складі голови ревкома – Кабарецького П.І., заступника голови – шахтаря Пятенко, касира – Житкова Г.І., завідуючого земельним відділом - Миронова М.Я. Цей комітет діяв до квітня 1918 року. Житель села Й.І.Тютюнник був делегатом 1 Всеукраїнського з’їзду Рад від Криворізької волості.
  13 квітня 1918 року с. Криворіжжя і вся територія Криворізької волості була окупована німецько-австрійськими військами під командуванням генерала Макензема. Поміщики повернулися в свої маєтки. Почалися репресії. Члени ревкому і співчуваючі більшовикам були заарештовані і відправлені в Катеринославську в’язницю.
  Для боротьби з австро-німецькими окупантами і контрреволюційними військами було створено партизанський загін у складі 300 чоловік на чолі з І.Т.Трембою і М.С.Підопригорою. У боротьбі за Радянську владу загинули А.П.Могилатов, І.Т.Тремба, Г.Є.Кругликов та інші, усього – 35 жителів села.
  У липні 1920 року бандити закатували комуніста Д.Г.Зайцева, вбили члена комнезаму М.Я.Миронова, спалили будинок комуніста Й.І.Тютюнника. Про цей період нагадує братська могила на східній стороні Криворіжжя. Велику роль в житті бідних селян в 1920-1922рр. відіграли комбіди, першим головою якого був Нестеренко М.Н.
  В 1929 році організовано колгосп „Червоний партизан”. Головою колгоспу був Могилатов Л.Н.
  В перший рік свого існування колгосп досяг певних успіхів завдяки активній допомозі Гришинської МТС, утвореної на початку 1930р.
 20 березня 1931 року по Криворізькій сільській раді було охоплено колективізацією 276 господарств (92%). З жовтня 1931 року головою колгоспу вибрано Шматька А.І. За 11 років свого існування колгосп „Червоний партизан” перетворився в велике товарне господарство.
 В червні 1941р. в колгоспі було 2 автомашини, 5 тваринницьких ферм. Були побудовані: млин, корівник, свиноферма, птахоферма, вівчарня, цегляний завод.
  Мирна праця криворожан була перервана війною. В ряди захисників Вітчизни було призвано 140 жителів с.Криворіжжя. Уродженець с. Завидо-Кудашево, П.Ф.Рева, воював у партизанському з’єднанні генерал-майора О.М.Сабурова. За час окупації було особливо жорстоко замучено і розстріляно 95 жителів села, забрано у Німеччину 24 чоловіки. Матеріальний ущерб колгоспу складав 58171862руб.
  З визволенням с. Криворіжжя почалося відродження колгоспу.
  В 1950 році значно зросла матеріальна база Криворізької МТС. В день працівника сільського господарства, в 1970 році, в центрі села Криворіжжя відкрито пам’ятник трактору.
  В селі Криворіжжі працює Будинок культури на 400 місць, 4 магазини, школа на 520 місць, аптека, лікарня.
 
Постамент Танк
В 1989 році побудовано торговий центр, пекарня, баня, проведено водопровід. Біля школи побудований ритуальний майданчик, засаджена трояндами Алея пам’яті. До дня Перемоги в 1990 році встановлений на постаменті Танк на честь танкової частини, яка визволяла с.Криворіжжя.
Пам`ятник Трактор


Будівля Криворізької сільської ради

     Криворізька ЗОШ І—ІІІ ступенів

  
      У 1876 році  у волосному центрі у селі Криворіжжя була відкрита 3-класна церковно-приходська школа, в якій працювали вчителі і священики. У 1917 році школа стала 4-класною початковою, пізніше — семерічною, а з 1940 р. -  середньою. Сьогодні  Криворізька ЗОШ І—ІІІ ступенів.
    
  Використано матеріали:
- Подолян В. В. Слово про Добропілля: роки, події, люди / В. В. Подолян. — Донецьк: Престиж-party, 2009. — 367
- Слава і воля Доброго Поля: Історія та сьогодення. – Донецьк: Каштан, 2010.- 160с., 16 іл.
 книга підготована працівниками райдержадміністрації та журналістами міськрайонної газети «Новий шлях».
-  Вікіпедія.