четвер, 23 травня 2019 р.

Інформація щодо заходів профілактики отруєння бджіл пестицидами


     Останніми роками все частіше Україною шириться хвиля масового отруєння та загибелі бджіл від застосування пестицидів. Не винятком стала і наша Донецька область. Збільшення посівних площ ріпаку, соняшнику, гірчиці призвело до частішого застосування інсектицидів в посівах.  
    В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гострішою стає проблема для пасічників з охорони і захисту бджіл від отруєнь пестицидами, або хімічного токсикозу. Отруєння виникає в результаті грубих порушень правил застосування пестицидів і санітарних вимог при обробці рослин пестицидами, а саме: відсутністю інформації для бджолярів про час, місце, характер хімічних обробок, проведення обробок пестицидами у денний час в період масового льоту бджіл, обробітку сільськогосподарських рослин і садів у фазу цвітіння. При цьому пестициди потрапляють в бджолині сім’ї з нектаром, пилком, в результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція.

  Щоб уникнути надалі випадків загибелі бджіл Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує сільгоспвиробникам, які застосовують пестициди та агрохімікати, що згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу. 
   У попередженні має бути вказана точна дата обробки інсектицидами, місце обробки, культура, що обробляється, назва препарату та ступінь його токсичності для бджіл. Окрім того, сільгоспвиробнику забороняється обробка медоносів під час цвітіння та масового льоту бджіл. При використанні небезпечних для бджіл препаратів сільгоспвиробникам радять також використовувати репеленти, аби бджоли не летіли на оброблене поле. Не можна забувати, що бакові суміші деяких пестицидів більш небезпечні для бджіл, ніж кожний препарат окремо. Перевищення встановленої норми витрати, збільшення концентрації робочого розчину може значно підвищити клас небезпечності препарату. Таким чином, правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.
    Згідно Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» всі роботи з пестицидами і агрохімікатами потрібно проводити в ранкові (до 10) і вечерні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою повітря не нижче +10 градусів. Слід застосовувати препарати згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненнями до нього. Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України “Про пестициди і агрохімікати” та “Про захист рослин”. Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки.
     У свою чергу пасічники після такого попередження мають закрити свої вулики на період від доби до п’яти діб (в залежності від рівня токсичності інсектициду) для того, аби бджоли не отруїлися, оскільки навіть після обробки поле деякий час може бути небезпечним для бджіл, так як деякі інсектициди мають фумігаційну або контактну дію. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок. Ветеринарно-санітарний паспорт пасіки є єдиним документом, що свідчить про реєстрацію пасіки, він підтверджує факт, що власником пасіки є саме ви, а також те, що бджоли на пасіці є здоровими. Також доказом слугує довідка з сільської ради із зазначенням точної адреси та кількості бджолиних сімей.
      Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, цивільно – правову або кримінальну відповідальність згідно з Законами України.
    Зокрема відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть, особи винні у :
  - неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин;
  - порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.
     Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння. В Україні діє інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами. Відповідно до статті 20 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» порушення законодавства тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну, або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.
    У Кримінальному кодексі України містяться лише 2 статті, що встановлююють відповідальність різних посадових осіб за порушення законодавства про захист рослин і порушення техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами, що належить до робіт з підвищеною небезпекою. 

   Стаття 239. Забруднення або псування земель 

1. Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, -
караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
2. Ті самі діяння, що спричинили загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки, караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

    Стаття 247. Порушення законодавства про захист рослин

    Порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками і хворобами рослин, та інших вимог законодавства про захист рослин, що спричинило тяжкі наслідки, -
карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.
    Правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл. У разі загибелі бджіл винні обидві сторони, оскільки не змогли налагодити якісної співпраці та досягти взаємопорозуміння.
   Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.