неділю, 21 липня 2019 р.

Актуальна інформація для аграріїв про способи та контроль за зберіганням насіння



 Якість зберігання насіння в значній мірі залежить від способу його зберігання.У виробництві застосовується кілька способів зберігання насіння.
  Насипом на підлозі. Такий спосіб застосовується при тимчасовому зберіганні з розміщенням насіння в буртах. Спосіб простий, не вимагає додаткового обладнання. Його недоліками є ненадійна ізоляція окремих партій, нераціональне використання насіннєсховищ і складність використання активного вентилювання.
   При зберіганні насіння в засіках цих недоліків уникають.Більш надійним і зручним для активного вентилювання є зберігання насіння в спеціальних металевих бункерах.
 У великих насіннєсховищах застосовують зберігання в силосах, які  по суті є бункерами великих розмірів (ємністю понад 300 т) обладнаними автоматичними системами контролю за станом насіння.
  Кожному способу зберігання відповідають певні типи насіннєсховищ: підлогові, бункерні, силосні і комбіновані. 
   Вони можуть бути механізованими і немеханізованими.
   При зберіганні насіння в насіннєсховищах контролюють температуру і відносну вологість повітря за допомогою термометрів і гігрометрів (або гігрографів), наявність шкідливих комах і гризунів. Періодичність контролю: перші один-два місяці - кожен день, пізніше - два рази на тиждень.
   У насінні температуру визначають за допомогою термоелектричних вимірників (термоелектричні "павуки"), або термоштанга (дерев'яні палиці завтовшки 3-4 см і довжиною на висоту насипу), які вставляють у насип у шаховому порядку з інтервалом 2 м. Виймаючи термоштангу, перевіряють температуру по всій довжині і визначають місця з підвищеною температурою. Періодичність визначення температури насіння залежить від їх стану (табл. 1).
Вологість насіння визначають у кожній партії окремо, в кожному засіку в трьох шарах (на 30-40 см від поверхні, всередині насипу і біля підлоги) один раз на місяць при температурі насіння нижче 0ºС і два рази в місяць при температурі насіння вище 0ºС, а також після кожного транспортування або обробки. Вологість насіння визначають методом висушування (термостатно-ваговий метод), або за допомогою вологомірів.

Таблиця 1  Періодичність визначення температури насіння, діб
Вологість насіння
Перші 3 місяці після збирання
В іншу пору року при температурі насіння, °С
0 і нижче
від 0до 10
вище 10
Сухе (до 14%)
3
15
15
10
Середньої сухості (14-16%)
2
10
10
5
 Вологе 16-20%)
1
7
5
1
 Сире (вище 20%)
1
5
3
1
   Одночасно визначають і заселеність насіння шкідниками за стандартною методикою, а також колір насіння і їх запах органолептичним методом.
   Схожість насіння визначають за стандартною методикою в лабораторіях господарств або насіннєвих заводах щомісяця, а в акредитованих лабораторіях при засипці через кожні чотири місяці або більше (згідно з вимогами стандартів) для окремих видів рослин. Одночасно зі схожістю визначають ступінь зараження цвіллю, що дуже важливо для безпечного зберігання насіння. Догляд за зберіганням насіння передбачає проведення заходів поліпшення умов, а також попередження і ліквідації небажаних процесів у насінні.
   Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Доцільність цього заходу в значній мірі залежить від вологості насіння. Чим воно сухіше, тим менша потреба в провітрюванні. Якщо насіння має вологість, близьку до критичної або трохи вище, то в процесі дихання воно виділяє значну кількість вуглекислого газу, який заповнює міжнасіннєвий простір. Це може негативно вплинути на схожість насіння.
  Провітрювання може бути природним і активним. Природне провітрювання забезпечують, відкриваючи вікна і двері насіннєсховища при певних погодних умовах. При активному провітрюванні застосовують примусове вентилювання насіння за допомогою спеціальних пристроїв.
  При провітрюванні необхідно враховувати температуру і вологість насіння та повітря.   Охолодження теплого насіння проводять для підвищення стійкості зберігання восени або влітку, коли їх температура підвищується вище 10ºС. Для цього активне вентилювання проводять охолодженим повітрям.

Джерело: Добропільське районне управління Держпродмпоживслужби.