суботу, 19 березня 2016 р.

СІЛЬСЬКІ БІБЛІОТЕКИ НЕ СТОЯТЬ НА МІСЦІ



Що собою представляє сьогодні бібліотека на селі?
Якою ми хочемо бачити бібліотеку на селі через декілька років?
Це, в першу чергу, заклад, до якого ідуть різні категорії населення громади, де комфортно та зручно всім.
Бібліотека здатна змінюватися в залежності від того, що вимагається сьогодні в суспільстві, які потреби є у місцевого населення та має багато напрямків роботи, що виходять далеко за межі бібліотечної діяльності.
Бібліотека поступово перетворюється з бібліотеки – книгозбірні в бібліотеку – інформаційний центр громади.
Добропільська районна центральна бібліотечна система об’єднує центральну районну бібліотеку та 19 сільських бібліотек-філій, в яких працює 29 бібліотечних працівників, з них 79,3% мають фахову освіту.
До мережі Інтернет підключені сільські бібліотеки: Добропільська, Завидокудашевська, Вірівська, Святогорівська, Ганнівська, Золотоколодязька, Світлівська, Новодонбаська, Новоукраїнська, Шилівська та центральна бібліотека, що надає можливість удосконалити бібліотечні послуги, задовольнити різноманітні читацькі запити.
Усвідомивши реальне й, особливо, потенційне значення сільської бібліотеки, побачивши в її діяльності користь для себе, місцева влада вишукує можливості поліпшення комплектування сільських бібліотек сучасною літературою, у тому числі й професійними виданнями, методичними посібниками.
Актуальним на сьогодні є виділення коштів на передплату періодичних видань, придбання для бібліотек технічних засобів, електронних і медійних продуктів, програм, оплата доступу до Інтернету, навчання кадрів і т. д.
Таким чином, перспективи поліпшення положення української сільської бібліотеки, безумовно, є.
На виконання районної Програми «Розвиток бібліотек Добропільського району на 2013-2015 роки» були виділені кошти на проведення капітальних ремонтів Ганнівської та Нововодянської сільських бібліотек.
В 2013 році придбано сучасне бібліотечне обладнання: столи – кафедри, столи аудиторні, стелажі односторонні, вітрини книжкові на суму 40 тис. грн., фотоапарат, кондиціонери, стільці на суму 19 тис. 400 грн.
В 2014 році за рахунок спонсорської допомоги ПрАТ «Глини Донбасу» придбано 10 маршрутизаторів, меблі на 4,0 тис. грн. та отримано в дарунок від спонсорів два ноутбуки на суму 10 тис. 200 грн.
Згідно Програми на передплату періодичних видань кошти виділялись щорічно.
Так, в 2015 році передплата склала 73 тис. грн. В середньому, на кожну сільську бібліотеку припадає по 8-10 назв періодичних видань, а в 2016 році оформлено періодичних видань на 52 тис. грн.
Про це та ще багато чого цікавого дізналися депутати на 5 черговій сесії Добропільської районної ради із звіту Світлани Василівни Чикар, директора Добропільської районної центральної бібліотечної системи.