пʼятницю, 3 червня 2016 р.

Про державну підтримку утеплення житлових будинків в Україні



        Одним з пріоритетів держави є досягнення енергетичної незалежності країни. Підвищення енергоефективності й термомодернізація житлового фонду - першочергові питання для держави, яка прагне зменшити залежність від імпортних енергоресурсів.Час опалювати атмосферу пішов у  минуле. Зараз необхідно зробити конкретні  і дієві кроки для того, щоб якомога менше використовувати електричної  енергії і інших видів пального в умовах їх здороження та підвищення тарифів. Влада зробила вимушений крок і підвищила тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня. Разом з тим, розроблена низка програм, які допоможуть українцям стати енергоефективними та платити менше за житлово-комунальні послуги....

    Усі заходи, які може здійснити громадянин для покращення власного побуту за нових умов, можна розділити на чотири напрями: заощадження ресурсів, утеплення приміщення, утеплення огороджувальних конструкцій, утеплення конструкцій, які відкриваються. За умови проведення повної термореновації житлових будівель можна заощадити до 30% енергоносіїв. На жаль, далеко не всі можуть забезпечити проведення цих робіт власним коштом. Банківський кредит міг би стати дієвим інструментом за таких обставин.В рамках реалізації Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки для власників житлових будинків та квартир у багатоквартирних житлових будинках розроблена спеціальна програма кредитування на придбання енергоефективного обладнання та утеплення будинків.  
         Так, за минулий тиждень, з 23 по 29 травня, населенням залучено 3586 кредитів на суму 60,7 млн гривень. З них 3429 кредитів на суму 57,4 млн грн. оформлено на енергоефективні матеріали та обладнання. Ще 150 кредитів сумою 2,7 млн грн. взято для заміни газових котлів. За тиждень учасниками програми стали ще 7 ОСББ, які взяли кредитів на суму 576 тис. грн. для проведення загальнобудинкових енергоефективних заходів. Активну участь у програмі беруть і малозабезпечені родини. Так, за тиждень видано 2981 кредит на суму 44,4 млн грн. для субсидіантів. За весь період дії програми населенням та ОСББ отримано більше 110 тисяч кредитів на суму більше 1,8 млрд гривень. Загалом, до програми долучилося більше 130 тисяч українських родин.