пʼятницю, 12 серпня 2016 р.

Про старе по-новому



 Сьогодні керуючим справами районної ради в рамках вивчення та запровадження нового в законодавстві, активізації роботи проведено чергову виробничу нараду з головами адміністративних комісій сільських та селищної рад.
Нагадаємо, що відповідно до ст. 38 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» до делегованих повноважень органів місцевого самоврядування щодо забезпечення прав, свобод і законних інтересів громадян належить розгляд справ про адміністративні правопорушення, віднесені законом до їх відання; утворення адміністративних комісій, спрямування їх діяльності.
У нараді прийняла участь завідувач юридичного сектору апарату районної державної адміністрації Олена Калашнікова.
Головним чином велася мова про пошуки додаткових шляхів наповнення місцевих бюджетів, інші важливі питання, що хвилюють сільських жителів і потребують допомоги і підтримки влади.
Олена Володимирівна акцентувала увагу присутніх на деяких юридичних нюансах, конкретне застосування яких на практиці дало б можливість істотно покращити фінансові надходження до бюджету і, крім цього, посприяти роботі щодо покращення благоустрою територій.
Йдеться про накладання штрафів на відповідних фізичних чи юридичних осіб за скидання сміття у недозволених для цього місцях.
Згідно чинного законодавства адмінкомісії, що створені при сільських самоврядних органах, мають право накладати штрафи за адмінпорушення: для фізичних осіб: 340 – 1260 гривень, для юридичних осіб: 850 – 1700 гривень. Тут потрібне лише бажання, знання членами відповідних комісій правил складання та розгляду протоколів, у окремих випадках – залучення свідків подібного порушення, якщо звинувачувані не бажають підписати документ, а також дотримання вимог законодавства щодо стягнення накладених штрафів.
А для кращого ознайомлення керівників органів місцевого самоврядування з процесом роботи адмінкомісій їм було роздано методичні рекомендації на електронних носіях.
Нарада пройшла в конструктивному, робочому ритмі. На багато питань учасники наради отримали конкретні відповіді і фахові консультації, здійснили обмін власним досвідом.