четвер, 25 серпня 2016 р.

Страховий стаж для призначення пенсії можна «докупити»





           Законодавством передбачено, що право на пенсію за віком мають особи після досягнення 60 років та наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу. Якщо особа має стажу не менше 15 років, то пенсія їй виплачується в мінімальному розмірі.
      У разі якщо після досягнення пенсійного віку особа не має 15-річного страхового стажу, вона може залишитися без пенсії. Однак, згідно з чинним законодавством, страховий стаж можна «придбати».
      Відповідно до українського законодавства, страховий стаж - це період, протягом якого сплачуються страхові внески. На сьогоднішній день трудовий стаж можливо отримати шляхом добровільної участі у пенсійному страхуванні.
      Щоб офіційно придбати стаж необхідно укласти в Податковій інспекції угоду про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
Для укладання угоди потрібно мати при собі паспорт, ідентифікаційний код, трудову книжку та довідку із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру форми ОК-5, яка надається Пенсійним фондом.
    Договір про добровільну участь можна укласти на термін не менше одного року, при цьому за окремим договором можна здійснити одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.
    Чинним законодавством передбачена можливість зарахування окремих періодів життєдіяльності людини в страховий стаж, необхідний для призначення пенсій, шляхом сплати страхових внесків за договорами добровільного участі в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.
Джерело:головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.