пʼятницю, 12 серпня 2016 р.

Початкова освіта на сучасному етапі



Як допомогти вчителю початкових класів розпочати новий навчальний рік за оновленими програмами обговорили учасники Всеукраїнського інструктивно-методичного семінару «Початкова освіта на сучасному етапі», що відбувся у Міністерстві освіти і науки України 11 серпня 2016 року.
Семінар відбувся під головуванням заступника Міністра освіти і науки України Павла Хобзея, за участі заступника директора Інституту модернізації змісту освіти МОН України Юрія Завалевського, методистів обласних Інститутів післядипломної освіти України.
Заступник Міністра підкреслив важливе значення оновлених програм початкових класів для старту якісних змін у школі та побудови нової української школи. «Кардинально змінені цілі, які ми ставимо в навчанні наших дітей. Перша – дати творчу свободу вчителю. Друга та головна – у кожній дитині потрібно бачити особистість», - підкреслив Павло Хобзей .
У Міністерстві наголошують на ключовій ролі методистів для мотивації вчителів на творчу та плідну роботу з дітьми. «Від вас залежить 50% успіху. Наше спільне завдання допомогти вчителю, а отже озброїти його методичними матеріалами», - пояснив заступник Міністра. На його думку, до цієї роботи необхідно також долучити завучів кожної початкової школи.
Павло Хобзей нагадав, що програми розвантажені з 13 предметів початкової школи. У цих програмах знято фіксовану кількість годин на вивчення кожної теми, вчитель самостійно їх визначає, а також дублювання змісту у навчальних предметах «Основи здоровʼя», «Я у світі», «Природознавство». Ключовими змінами також є те, що процес навчання приведено у відповідність до вікових можливостей молодших школярів, а термінологію програм уніфіковано.
Вже з нового навчального року молодші школярі навчатимуться за оновленими програмами. 
Джерело: Урядовий портал