четвер, 4 серпня 2016 р.

ПРОВЕДЕНО ОБЛІК ПЕРНАТОЇ ДИЧИНИ В ПРОМИСЛОВИХ УГІДДЯХ В ДОБРОПІЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ



Фахівці відділу регуляторної політики та екологічної експертизи департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації взяли участь у проведенні обліку пернатої дичини в промислових угіддях на території 8 єгерських обходів Добропільського району КП «МРГ УРТА Добропільського району».

Облік водоплавних птахів проводять з метою уточнення чисельності та поширення в угіддях диких качок, гусей та лисок. Робота здійснюється шляхом маршрутного обстеження території, пішки.
При пересуванні вздовж берега  реєструються усіх птахів, які злітають або відпливають у зарості. Отримані дані заносяться в облікову картку. Підрахунок ведеться у межах смуги, шириною якої вважається подвоєна відстань до місця злетівшого птаха, а довжиною - протяжність берегової лінії, або заростів водяної рослинності.
Для зручності облік більшості наших видів (крижень, гуска сіра, чирок-тріскунок, та інш.) проводиться на ранковій та вечірній зорях, із засідки на чистих плесах по виводках, а гусей - на прибережних луках під час годівлі. Таким чином, можна не лише встановити чисельність, а й отримати дані про середню кількість молодняку у виводку, участь самиць у розмноженні та інше.

За підсумками таксації загальна чисельність пернатих на Добропільщині складає: крижня сірого – 341, лиски – 5570, горлиці звичайної – 10290, баранця звичайного (бекаса) – 5320, перепілки –8370, припутня – 5090, крижня – 5740, широконоски – 136, чирка свистунка – 3570, чирка трискунка – 3870, курочки водяної – 4870, сірих качок -92, лебедів - 20, норців великих – 20. 
Джерело:  Департамент екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації