четвер, 18 серпня 2016 р.

В Донецькій ОДА презентували анкету для моніторингу конфліктів серед населення





     17 серпня 2016 року у Краматорську делегація від Донецької облдержадміністрації обговорила з представниками міжнародних організацій найбільш гострі проблеми, які спричиняють конфлікти серед населення області.
       Спільна делегація представників UNICEF, Офісу Координатора системи ООН в Україні та ПРООН презентувала представникам ОДА опитувальник, який спрямований на вимірювання рівня соціальної згуртованості та примирення. Сторони сумісно визначили питання, на яких необхідно зробити наголос в анкеті.
     Аналіз відповідей на запитання дозволить робити певні передбачення, наприклад, які групи людей можуть упереджено ставитись до інших, і як це вплине на збройний конфлікт, який триває в Донецькій і Луганській областях.
      Як зауважила заступник директора департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької ОДА Галина Репіна, раніше між внутрішньо переміщеними особами і місцевим населенням виникали конфлікти, але останнім часом їх кількість суттєво зменшились. Багато зусиль для вирішення проблемних питань докладає обласна влада.
Перший заступник очільника Донецької облдержадміністрації Євген Вілінський наголосив, що керівництво ОДА проти локалізації й компактного поселення ВПО, тому що відокремлена соціальна група одразу протиставляється іншій групі.
     «Все гострішою стає проблема скорочення робочих місць на підприємствах. Деяка напруга також існує між півднем і північчю Донеччини, тому що Маріуполь, наприклад, не розуміє, чому найбільше місто на контрольованій українською владою території не є тимчасовим центром області. Важливо розуміти, як ці процеси та настрої впливають на загальну ситуацію», - зауважив Євген Вілінський.
      Він також наголосив, що облдержадміністрація постійно працює над зменшенням навантаження на соціальні установи Донеччини, яке виникло через велику кількість зареєстрованих ВПО. Нещодавно було прийняте рішення про створення і відкриття ще двох перинатальних центрів - у Краматорську і Покровську, а також високотехнологічної лікарні ІІІ рівня у Маріуполі.