суботу, 15 жовтня 2016 р.

До Всесвітнього Дня сільських жінок



       

Продовжуємо публікації про сільську жінку.
       Наталя Петрівна Циганок, голова первинної ветеранської організації с.Мирне (с. Ленінське) Шилівської сільської ради, народилася в мальовничому селі Кам’янка  на березі річки Бик. Сім’я була велика: дідусь, бабуся, тато, мама, Наталя та її менша сестра, ще дві двоюрідні сестри, які в війну залишилися без батьків. Виховували дітей в любові до своєї Батьківщини, до рідного краю, в повазі до своїх односельців.
  Наталя до цього часу вдячна директору Кам’янської восьмирічної школи  Щавлінському Івану Мироновичу, який викладав математику. Він був суровий, вимогливий, але пояснював так,що математика була улюбленим предметом дівчинки. В подальшому житті, в навчанні, в роботі у неї проблем з математикою не було.
    Після закінчення середньої школи у м. Красноармійськ перша спроба поступити до інституту була невдалою. Вона пішла працювати рахівником в колгосп. Якось до оселі завітав голова колгоспу Каршанчиков Михайло Артемович, вони з татом завели розмову про подальше навчання дівчинки. Михайло Артемович сказав, що кращої професії, як бухгалтер, для жінки годі і бажати. Все було вирішено і Наталя поїхала до Луганська, де стала студенткою економічного факультету сільськогосподарського інституту. Це був самий яскравий, веселий і радісний період життя.
    В 1976 році після закінчення інституту працювала головним бухгалтером колгоспів ім. Шевченка Олександрівського району, ім. Леніна Добропільського району. В 1987 році була обрана секретарем Шилівської сільської ради. Це була робота з людьми, робота на рідній землі і для своїх людей. Так непомітно пролетіло 23 роки.
    В 2012 році Наталя Петрівна пішла на пенсію. Виростила двох доньок,обоє отримали вищу освіту, проживають у м. Одеса та у м. Дніпро. Підростають 3 онуків, Богдану 11 років, Тимофію 10 років, Соломії 1,5 роки. Влітку всі вони приїжджають до бабусі.
   Наталя Петрівна проживає у великому власному будинку. Дуже любить вона поратися на городі ,в саду. Її подвір’я потопає в квітах з ранньої весни до пізньої осені. Тільки троянд більше 50 кущів, ірисів 19 видів і кольорів. В саду біля 50 дерев, серед них яблука різних сортів, груші, вишні, абрикоси.
  Квіти і сад – це її радість і задоволення. А ще Наталя Петрівна багато років захоплюється вишивкою. З  виходом на пенсію вона освоїла вишивку бісером та флорентійську вишивку.
    Вишиті бісером квіти ніби вмиті росою і сяють від  сонячних променів.  «Якби запропонували щось змінити в моєму житті,  я б  нічого не змінювала. Моє життя вдалося, адже я маю дім, посадила сад, виростила дітей, маю прекрасних онуків, зустріла добрих людей на своєму життєвому шляху», - говорить Н.П.Циганок.