вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Електронне пенсійне посвідчення для внутрішньо переміщених осіб


       Добропільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області неодноразово повідомляло про те, що виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам з 1 липня 2016 здійснюється виключно через рахунки та мережу установ і пристроїв ПАТ «Державний ощадний банк України». З 1 серпня 2016 р. ПАТ «Державний ощадний банк України» розпочато виготовлення та обмін існуючих платіжних карток на платіжні картки, які одночасно є пенсійним посвідченням, із зазначенням графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису.
Зупинимось на основних положеннях, які стосуються питання звернення за пенсійним посвідченням та порядку його отримання.
1. Електронне пенсійне посвідчення виготовляється на ім'я особи, якій призначено пенсію. У разі якщо пенсія призначена неповнолітній або недієздатній особі чи особі, цивільна дієздатність якої обмежена, в електронному пенсійному посвідченні (у позиції "Вид пенсії") зазначаються прізвище, ім'я та по батькові батька (матері) або опікуна чи піклувальника.
2. Строк дії електронного пенсійного посвідчення як платіжної картки встановлюється до трьох років за умови проходження фізичної ідентифікації одержувача пенсії у відділеннях банку перші 2 рази кожні шість місяців, надалі у - кожні 12 місяців.
3. Електронне пенсійне посвідчення використовується як платіжна картка до закінчення строку її дії, в тому числі у разі закінчення строку призначення пенсії.
4. Виготовлення електронних пенсійних посвідчень здійснюється на підставі заяви, поданої до територіального органу Пенсійного фонду України.
5. Електронне пенсійне посвідчення має бути підготовлено до видачі протягом 30 робочих днів з дня прийняття заяви від одержувача пенсії Пенсійним фондом України.
6. Електронне пенсійне посвідчення видається пенсіонеру особисто у вказаному ним у заяві відділенні банку, а у разі, якщо пенсіонером є неповнолітня або недієздатна особа чи особа, цивільна дієздатність якої обмежена, - батькам, опікуну, піклувальнику (законному представнику), представнику закладу, який здійснює опіку та піклування, при пред'явленні документів, що дають змогу банку ідентифікувати одержувача пенсій та його законного представника чи піклувальника або представника закладу.
7. При зверненні одержувача пенсій до відділення банку банк забезпечує його ідентифікацію, укладає з ним відповідний договір на відкриття та обслуговування поточного рахунку (за необхідності), відкриває поточний рахунок та активує банківський платіжний додаток на електронному пенсійному посвідченні (шляхом введення ПІН-коду) та вводить ПІН-код до електронного цифрового підпису. Разом з електронним пенсійним посвідченням видається інструкція про його використання.
8. Електронне пенсійне посвідчення підлягає знищенню у випадку, коли особа, зазначена у пункті 11 цього Порядку, або відповідальна особа банку при його отриманні виявила помилку в записах, а також у випадках втрати придатності електронного пенсійного посвідчення для користування або смерті власника.
9. Електронне пенсійне посвідчення як електронний платіжний засіб може бути вилучено банком у випадках, передбачених законодавством, що регулює порядок емісії електронних платіжних засобів, правилами відповідної платіжної системи та внутрішніми нормативними документами банку.
Вилучення електронного платіжного засобу з обігу, у тому числі шляхом механічного знищення чип-модуля електронного пенсійного посвідчення, здійснюється банком, про що в електронному вигляді повідомляється Пенсійний фонд України.
У разі якщо відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05 листопада 2014 року № 637 "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" проходження чергової фізичної ідентифікації одержувача пенсії не відбулося, банк блокує електронне пенсійне посвідчення до її проведення.
         Заміна карт здійснюється за особистим зверненням пенсіонерів до територіальних управлінь Фонду, при цьому до заяви слід додати паспорт, довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи, довідку тимчасово переміщеної особи і фотографію 3*2,5.