пʼятницю, 10 лютого 2017 р.

Якщо строки зарахування податків і зборів порушено



                Перший заступник начальника Добропільської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Якунін І.В. поінформував, що Державна фіскальна служба України у своєму листі від 24.01.2017 №1575/7/99-99-12-03 роз’яснила наступне: згідно підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом. Підпунктом 129.3.1 пункту 129.3 статті 129 Кодексу визначено, що нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань. Процес зарахування коштів на відповідний рахунок регулюється законодавством України та нормативно-правовим актами Національного банку України. Строк виконання банком платіжного доручення платника регулюється Законом України від 05 квітня 2001 року №2346-ІІІ. За порушення банком виконання доручень платника даним Законом визначено його відповідальність.

            Разом з тим, відповідно до пункту 129.6 статті 129 Кодексу за порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів, установлених Законом України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", з вини банку або органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриваються рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, такий банк/орган сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції у розмірах, встановлених Податковим кодексом України, а також несе іншу відповідальність, встановлену цим Кодексом, за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду. При цьому платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне або перерахування не в повному обсязі таких податків, зборів та інших платежів до бюджетів та державних цільових фондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції.
            Але, незважаючи на причини не зарахування/несвоєчасного зарахування зобов’язань або не в повному розмірі, платник податків не звільняється від сплати грошового зобов’язання або податкового боргу і підлягають перерахуванню до бюджету.