понеділок, 13 лютого 2017 р.

Час подавати річну декларацію про доходи



Заступник начальника відділу податків і зборів з фізичних осіб Добропільської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Шаповалова Марія, нагадує про щорічний обов’язок фізичних осіб звітувати про отримані доходи перед державою шляхом подання податкових декларацій про майновий стан (далі – декларація). Слід зазначити, що деклараційна кампанія цього року не матиме суттєвих відмінностей від минулорічної кампанії.

Хто та як повинен задекларувати свої доходи?
Відповідно до норм Податкового кодексу громадяни, які подають податкові декларації, розподіляються на дві категорії: які зобов’язані подавати річну декларацію, та особи, які мають право подати декларацію добровільно.
Обов’язок щодо подання декларацій у платників податків виникає:
при отримані доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи);
при отримані від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування;
при отримані іноземних доходів;
в інших випадках, передбачених законодавством.
Слід зазначити, що відповідно до п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу обов’язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи винятково:
від податкових агентів, які не включаються до загально місячного (річного) оподаткованого доходу;
від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу крім випадків прямо передбачених розділом IV Кодексу;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідчені договорів за яким було сплачено податок відповідно до розділу IV Кодексу;
у вигляді об’єкта спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно.
Водночас обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається на таких осіб:
батьків, опікуна або піклувальника – щодо доходів, отриманих малолітньою/неповнолітньою особою або особою визнаною судом недієздатною;
спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) – щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер;
державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, визначеного в установленому порядку банкрутом.
Способи подання:
За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.
Звертаємо увагу, що поштою документ потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.
Строки подання і сплати податкових зобов’язань:
Для категорії фізичних осіб – громадяни, граничний строк подання декларації до 1 травня 2017 року, граничний термін сплати задекларованих податкових зобов’язань 31.07.2017 року.