четвер, 2 березня 2017 р.

ЯКЩО НЕ ВИСТАЧАЄ СТАЖУ



Сьогодні багато хто не зовсім усвідомлює основні принципи страхової пенсійної системи. Систематична сплата страхових внесків в молодому віці гарантує особі в майбутньому право на отримання пенсійних виплат із системи загальнообовязкового державного пенсійного страхування. 
Слід зазначити, що відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування ” (далі- Закон № 2464 ) за всіх громадян, які працюють, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування сплачують роботодавці.   За студентів, громадян, які працюють за кордоном, осіб, які працюють неофіційно –єдиний соціальний внесок не сплачується. Як результат, може виникнути ситуація, що вони не матимуть тієї кількості років страхового стажу, яку необхідно мати для призначення пенсії за віком.

Саме для таких категорій осіб у законодавстві передбачено право добровільної участі в системі загальнообовязкового державного пенсійного страхування. До того ж право добровільної участі в загальнообов’язковій системі  пенсійного страхування особи мають лише із січня 2004 року, тобто з дня, коли набув чинності Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ”.
Право на добровільну участь осіб у системі загальнообовязкового державного пенсійного страхування є одним із принципів системи соціального страхування.
Єдиною можливістю реалізації права добровільної участі в системі загальнообовязкового державного пенсійного страхування є укладення договору.
Особи, які бажають узяти добровільну участь у системі загальнообовязкового державного пенсійного страхування, повинні звернутись до органу Державної фіскальної служби за місцем проживання.
Договір про добровольну участь укладають на будь-який строк, але не менше, як на один рік. Період, за який сплачено єдиний соціальний внесок відповідно до укладеного договору про добровільну участь у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок, зараховують у страховий стаж.