середу, 1 березня 2017 р.

Діалог з жителями об’єднаної територіальної громади



Актуальним питанням сьогодення є децентралізація влади, яка передбачає добровільне об’єднання спроможних територіальних громад, які здатні самостійно, або через відповідні органи місцевого самоврядування забезпечити належний рівень надання послуг, в тому числі і соціальних.
Законодавством передбачено, що центр громади повинен мати необхідну інфраструктуру для розташування органів влади держави, яким і є Пенсійний фонд, що надає послуги з призначення та виплати пенсій.

Проте, законодавчо не визначено, чи це буде окреме управління, чи відділення управління, чи віддалене робоче місце.
До законодавчого врегулювання даного питання Добропільське об’єднане управлінням Пенсійного фонду України Донецької області продовжує надавати послуги з призначення та виплати пенсій громадянам новоствореної добровільно об’єднаної громади – Шахівської сільської ради у звичному режимі. Прийом громадян проводиться щовівторка у складі мобільного офісу на території сільської ради.
Днями перший заступник начальника управління Пітик Неоніла Євгеніївна та заступник начальника управління Громило Наталія Миколаївна провели зустріч з представниками громади, на якій було організовано анонімне анкетування різних категорій громадян з питань діяльності управління, знання основних норм пенсійного законодавства та нагальних проблем сьогодення. Такі опитування дозволять з’ясувати побажання пенсіонерів, реалізувати їх, підвищити якість обслуговування і рівень довіри громадян до органу виконавчої влади, а також звертають увагу працівників управління на недоліки в роботі.
Результати анонімного анкетування
Назва питання
Запропоновані відповіді
% від загальної чисельності опитуваних
1. До якої категорії громадян Ви відноситесь?
Студент
0
Безробітний
0
Найманий працівник
58
Фізична особа-підприємець
5,2
Пенсіонер
36,8
переселенець
0
2. До якої вікової категорії Ви відноситесь?
17-25р.
5,2
26-35р.
26,4
36-45р.
10,5
46-55р.
10,5
56 р. і >
47,4
3. Чи задоволені Ви розміром пенсії, заробітної плати?
так
5,2
ні
94,8
не отримую
0
4. Ваше відношення до виплати зарплати в “конверті” та трудової діяльності без запису у трудовій книжці (нелегальної зайнятості)?
позитивне
15,8
негативне
84,2
утрималися
-
5. Чи є серед ваших рідних, знайомих особи, які працюють нелегально (без оформлення трудових відносин)?
так
36,8
ні
63,2
6. Чи знаєте Ви що таке договір добровільного страхування та його необхідність?
так
73,7
ні
26,3
7. Чи задоволені Ви організацією прийому громадян в Добропільському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Донецької області?
так
63,2
ні
26,3
утрималися
10,5
8. Чи влаштовує Вас обслуговування пенсіонерів поштовими відділенями, банківськими установами з питань виплати пенсій?
так
84,2
ні
10,5
утрималися
5,3
9. Чи є у Вас претензії, скарги на дії посадових осіб Добропільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області?
так
5,3
ні
94,7
10. Чи відвідуєте Ви офіційний сайт Пенсійного фонду України www.pfu.gov.ua, веб-портал Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.ua та ознайомлюєтесь зі статтями з питань діяльності Пенсійного фонду України в місцевій газеті "Новий шлях"?
так
36,8
ні
57,9
утрималися
5,3




Виходячи з наведених результатів, видно, що значний відсоток населення, негативно ставиться до нелегальної зайнятості. При цьому кількість громадян, яким відомі факти про «тіньову» виплату зарплати досить велика – майже 40%.
Прикро, що розміром пенсії задоволені лише 5% опитуваних. Придає оптимізму те, що великий відсоток осіб знають, що таке договір добровільного страхування та про його необхідність.
            Було виявлено, що майже третина учасників анкетування незадоволені організацією прийому громадян працівниками управління, проте, претензії та скарги на дії посадових осіб управління у незначної кількості опитуваних. Викликає занепокоєння те, що незначна кількість громадян відвідують офіційний сайт Пенсійного фонду України, користуються веб-порталом Пенсійного фонду України та ознайомлюються зі статтями з питань діяльності управління Пенсійного фонду України у місцевих засобах масової інформації.
            Регулярне проведення анкетування дозволяє виявити ряд питань, на які необхідно звернути увагу керівництву управління у подальшій роботі, а саме:
-          забезпечити проведення консультацій з громадськістю та широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи, особливо з питань легалізації заробітної плати та зайнятості;
-          вжити заходів щодо покращення організації прийому громадян у т.ч. використовувати дистанційні форми;
-          продовжити роботу з кадрами для забезпечення відсутності претензій та скарг на дії працівників управління.
Для отримання позитивних результатів у плані управління на І півріччя передбачено проведення наступник заходів на території Шахівської сільської ради: два виїзних прийоми керівництвом управління; зустріч з учнівською молоддю на тему: «Як працює сучасна пенсійна система»; зустріч з трудовим колективом ТОВ «Шахове» та Дня Пенсійного фонду.