четвер, 16 березня 2017 р.

Багатодітним матерям пропонують встановити пільги при виході на пенсію


Багатодітним матерям, які народили та виховали трьох і більше дітей, хочуть зменшити пенсійний вік. Це передбачено законопроектом № 6167, зареєстрованим у Верховній Раді України.
Автори законодавчої ініціативи вказують, що через суперечливі норми в деяких законах України виникла правова колізія, у зв’язку з чим порушуються конституційні права жінок, які є багатодітними матерями відповідно до Закону України «Про охорону дитинства».
Законопроектом передбачено внести зміни до статей 17, 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

Пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються матерям,  які народили троє і більше дітей та виховали їх до чотирнадцятирічного віку та жінкам, які   народили  та  виховали  до шестирічного віку п'ятьох і більше дітей,  у  тому  числі  дітей, усиновлених  у  встановленому  законом порядку.
Жінки, які народили троє або четверо дітей і виховали їх до чотирнадцятирічного віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми.
 Жінки, які народили та  виховали  до шестирічного віку п'ятьох і більше дітей,  у  тому  числі  дітей, усиновлених  у  встановленому  законом порядку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми.
У разі відсутності матері, коли виховання дитини-інваліда здійснювалось його батьком, йому призначається пенсія за віком після досягнення 60 років при стажі роботи 25 років.
У разі коли дитина не досягла шестирічного або чотирнадцятирічного віку, а матері,  яка народили троє чи  більше дітей виповнилося 50 або  55 років відповідно,   за наявності не менше 15  або  20 років страхового стажу,  вона має право звернутися за призначенням дострокової пенсії за віком відповідно до  закону.
Якщо у разі смерті матері або позбавлення її   батьківських   прав   виховання  дітей  до  зазначеного  віку здійснювалося   батьком,  право  на  пенсію  за  особливі  заслуги надається  батьку.  При  цьому  враховуються  діти,  усиновлені  в установленому  законом  порядку.
Народні депутати переконані, що прийняття законопроекту усуне протиріччя у законах України,  надасть  можливість багатодітним матерям, які народили та виховали трьох і більше дітей, виходити на пенсію відповідно до закону, тобто врегулювати питання їх виходу на пенсію з чітким їх статусом багатодітної матері, який встановлено Законом України «Про охорону дитинства», проте яким вони  фактично не могли скористатись.