вівторок, 18 квітня 2017 р.

Звернення Служби автодоріг до органів місцевого самоврядування



    Служба автомобільних доріг у Донецькій області звертається до органів місцевого самоврядування з проханням долучитися до співфінансування ремонтних робіт автошляхів, що перебувають у державній власності!
    Вже більше року в Україні існують всі законодавчі механізми, аби спрямувати кошти місцевих бюджетів на порятунок автомобільних доріг загального користування і державного, і місцевого значення. Тобто (увага!)  усіх без винятку автошляхів, якими опікується держава (на теренах країни – Укравтодор, на Донеччині – його структурний підрозділ Служба автодоріг).

   Таким прогресивним нововведенням з боку парламентарів став Закон України від 02.06.2015 № 490-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо співфінансування ремонту доріг державного значення».
     Доленосний документ вніс необхідні зміни до законів «Про автомобільні дороги» та «Про місцеве самоврядування в Україні», дозволивши органам місцевого самоврядування, не чекаючи на децентралізацію, спрямовувати кошти, як співфінансування на договірних засадах, на «капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного та місцевого значення».
    Варто зауважити, що торік змінами до бюджетного законодавства успішно скористалися міста та райони інших регіонів країни. Приміром, своєрідний рекорд із співфінансування встановило Прикарпаття, де влада на місцях, активно долучившись до відновлення дорожньої мережі, спрямувала на ремонт автошляхів понад 300 млн грн, що склало 20 % від загального обсягу виділених коштів на порятунок тамтешніх доріг. (Джерело: журнал «Дорожня галузь України» № 1/2017)
    Враховуючи доволі складну ситуацію на українському Сході, прогресуючу руйнацію автодоріг через суттєве зростання інтенсивності руху та навантаження автотранспорту, обмежені фінансові ресурси, Служба з року в рік вимушена, під час складання планів ремонтних робіт, обирати об’єкти, що потребують лише першочергового відновлення.
2017 рік – не став винятком: виділені фінансові ресурси спрямовуватимуться на відновлення автодоріг загального користування, насамперед, державного значення, а також місцевого значення за основними напрямками руху.
   Отже, враховуючи обмежене фінансування, Служба автомобільних доріг у Донецькій області закликає органи місцевого самоврядування подбати про більш комфортні умови проїзду жителів населених пунктів (громад) та долучитися до співфінансування всіх видів ремонтних робіт, передусім,  ямкового ремонту.
   Служба сподівається на тісну співпрацю та допомогу обраної влади на місцях, яка не залишиться осторонь та надасть додаткові фінансові ресурси для порятунку дорожньої мережі Донеччини!
Джерело: Прес-служба САД у Донецькій області.