понеділок, 15 травня 2017 р.

Здійснення перевірки факту подання суб’єктами декларування щорічних декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції»



 30 квітня 2017 року завершилася кампанія подання щорічних (за 2016 рік) декларацій суб’єктами, зазначеними в Законі України «Про запобігання корупції».
Статтею 49 цього закону передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, а також юридичні особи публічного права зобов’язані перевіряти факт подання декларацій суб’єктами декларування, які в них працюють (працювали), та повідомляти Національне агентство з питань запобігання корупції (далі НАЗК) про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному ним порядку.

Рішенням НАЗК від 06 вересня 2016 року № 19 затверджено «Порядок перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та повідомлення НАЗК про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій» (далі Порядок № 19).
Перевірка факту подання декларації та повідомлення НАЗК про випадки неподання або несвоєчасного подання декларації покладається на уповноважений підрозділ (особу) з питань запобігання та виявлення корупції органу, в якому працює (працював) суб’єкт декларування або інший структурний підрозділ (особу) такого органу, визначений керівником органу.
Отже, для здійснення перевірки факту подання декларацій та повідомлення НАЗК про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій, сільським, селищному головам, керівникам підприємств, установ, організацій – юридичним особам публічного права своїм розпорядчим документом (розпорядження, наказ) необхідно визначити відповідальну особу для проведення перевірки подання декларацій.
Перевірка здійснюватиметься шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — Реєстр) на офіційному веб-сайті Національного агентства.
У Порядку № 19 зазначено строки перевірки факту подання декларації відповідальним підрозділом:
- щорічні декларації суб’єктів декларуванняпротягом 10-ти робочих днів з граничної дати подання таких декларацій (до 17 травня 2017 року включно).
У разі встановлення факту неподання чи несвоєчасного подання декларацій суб’єктами декларування відповідальний підрозділ органу, в якому працюють (працювали) суб’єкти декларування, упродовж 3-х робочих днів з дня виявлення такого факту має надіслати повідомлення НАЗК на адресу електронної пошти, зазначену на його офіційному веб-сайті, та засобами поштового зв’язку (рекомендованим листом з повідомленням про вручення). Зазначене повідомлення надсилає орган, в якому працюють (працювали) суб’єкти декларування, окремо за кожним фактом такого неподання чи несвоєчасного подання. Повідомлення про факт неподання декларацій надсилається за формою, встановленою в додатку 1 до Порядку № 19.
Надалі НАЗК письмово повідомлятиме таких суб’єктів про факт неподання декларації за адресою зареєстрованого місця проживання, що зазначена в останній поданій таким суб’єктом декларації, або за адресою, зазначеною у повідомленні про встановлення факту неподання чи несвоєчасного подання декларації. Суб’єкти декларування повинні протягом 10-ти днів з дня отримання такого повідомлення подати декларацію. У разі встановлення факту неподання декларації суб’єктом декларування НАЗК письмово повідомляє про це керівника органу, в якому працює (працював) відповідний суб’єкт декларування, та спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.
За несвоєчасне та неподання декларації передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.