середу, 3 травня 2017 р.

Особливості підтвердження страхового стажу



     У пенсійному законодавстві України чітко визначено умови призначення пенсії. Основною з них є наявність необхідного страхового стажу. Однак не всі періоди трудової діяльності можуть бути зараховані до страхового стажу.
   Для призначення пенсії за віком при досягненні загальновстановленого пенсійного віку (стаття 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування") потрібно мати не менше 15 років страхового стажу. Для того щоб отримати розмір пенсії на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, чоловікам необхідно мати 35 років страхового стажу, а жінкам – 30 років.
   Страховий стаж починаючи з січня 2004 враховується за умови, що особа підлягала обов'язковому державному страхуванню та за неї сплачувалися страхові внески ( за даними, що містяться у системі персоніфікованого обліку). Стаття 11 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначає коло застрахованих осіб. Водночас є певні особливості підтвердження періодів стажу. Період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю ( крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності ) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, включається до страхового стажу. Це визначено в статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ”.
     Період отримання допомоги по безробіттю підтверджується до 1 січня 2010 року на підставі записів у трудовій книжці, а починаючи з 1 січня 2010 року – довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб, за інформацією відділу персоніфікованого обліку.
Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах.
     Згідно з пунктом “д” статті 56 Закону “Про пенсійне забезпечення”, час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі зараховується до стажу роботи по 31 грудня 2003 року.
    Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності, крім осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування, з 1 липня 2000 року підтверджується довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб, за інформацією відділу персоніфікованого обліку. Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до січня 2004 року підтверджується спеціальним торговим патентом або свідоцтвом про сплату єдиного податку, або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідкою про сплату страхових внесків, а з 1 січня 2004 року – довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб.
   Стаж дружинам військовослужбовців до 01.01.2004 зараховується згідно статті 56 Закону “Про пенсійне забезпечення” – період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, зараховується до стажу роботи, але не більше 10 років.

     Джерело: Добропільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області.