четвер, 18 травня 2017 р.

Історія створення музею в с. Золотий Колодязь



     До Міжнародного Дня музеїв ми хочемо розповісти про одне з місць на Добропільщині, де збережено минуле і звідки туди можна здійснити мандрівку  - музей історії села в Золотому Колодязі.
     Що ж стоїть за створенням, у порівняно невеликому, але старовинному селі Золотий Колодязь, такої установи, як музей історії села?
     А стоять за цією подією – люди, які любили і люблять свій край, свою Батьківщину: Мельников Сергій Спиридонович, Максименко Володимир Трохимович, Мокрий Віктор Федорович, які згуртували актив з учителів школи та жителів села.

    Радість від перемоги у війні спонукала людей будувати нове життя та вшановувати пам`ять про тих, хто віддав  життя  заради  майбутніх поколінь. Всього у війні взяло участь 302 жителя села. З них загинуло і пропало без вісти - 149.
   В 1964 році при підготовці святкування 20-річчя з Дня Перемоги колектив Золотоколодязької школи вирішив зібрати фотографії і спогади про всіх загиблих в роки війни односельчан. Ініціаторами і організаторами цих заходів стали ветерани другої світової війни: директор школи Мельников Сергій Спиридонович, військовий керівник Максименко Володимир Трохимович, організатор позакласної роботи Кокошко Іван Леонтійович.
   В 1965 році було створено загін червоних слідопитів, який очолив роботу по збору матеріалів майбутнього музею.
   Щоб точніше і правдивіше відтворити історію села необхідні були документальні дані. З метою збору документальних даних Мельников С. С. та Кокошко І. Л. працювали в Донецькому та Харківському  обласних партійних  та державних архівах та Донецькому і Харківському краєзнавчих музеях.
  Було знайдено і опрацьовано багато архівних матеріалів за 19 та початок 20 століть.
  До квітня 1968 року матеріали музею були в основному зібрані. Постало питання приміщення, якого в селі не було.
   Музей вирішили розмістити в будинку культури, будівництво якого завершено в 1966 році. Відкриття “Кімнати-музею бойової і трудової слави села” відбулося 5 липня 1968 року.
  В 1982 році колгосп ім. ХХІ з`їзду КПРС завершив будівництво спеціального приміщення для музею.
 Активну участь у створенні музею брала і Золотоколодязька сільська рада і 9 травня 1982 відбулося відкриття музею. 
   Директором музею на громадських засадах призначено Мельникова С.С.
   Приміщення музею складалось з двох кімнат загальною площею 84 м2, яке пізніше було розширено ще двома кімнатами. Експонати школи залишили в пришкільному інтернаті. Це був перший і на той час- єдиний музей в районі.
   На час відкриття в музеї було розміщено 1123 експонати основного фонду, запасний фонд складав 239 експонатів. Для керівництва музею було обрано раду з 7 осіб. З червоних слідопитів було створено групу екскурсоводів.
   Музей використовується і по теперішній час, як історичний кабінет для проведення уроків з історії рідного краю, бесід, для позакласної роботи..