середу, 12 липня 2017 р.

Уряд затвердив порядок адаптації учасників АТО



 Кабінет Міністрів України своєю постановою від 21 червня №432 затвердив Порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції.
Порядок визначає механізм організації структурними підрозділами з питань соціального захисту населення регіональних держадміністрацій, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення) заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції.

Дія цього Порядку поширюється на учасників антитерористичної операції з числа осіб, яким встановлено один із таких статусів:
-          учасника бойових дій відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі - Закон);
-          інваліда війни відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 Закону;
-          учасника війни відповідно до пункту 13 статті 9 Закону.
Соціальна адаптація учасників антитерористичної операції здійснюється центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відповідно до державного стандарту соціальної адаптації, затвердженого Мінсоцполітики.
Професійна адаптація учасників антитерористичної операції за робітничими професіями здійснюється шляхом професійної орієнтації, первинної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань.
Учасники антитерористичної операції одночасно мають право на соціальну та професійну адаптацію.
Професійна адаптація учасників антитерористичної операції із числа інвалідів війни організовується згідно з рекомендаціями медико-соціальної експертної комісії, визначеними в індивідуальній програмі реабілітації.
У разі коли такі учасники антитерористичної операції потребують особливих умов для професійного навчання з урахуванням індивідуальних програм реабілітації, пристосованих навчальних місць, їх професійна адаптація організовується в установах та реабілітаційних установах, де створені відповідні умови.
Облік учасників антитерористичної операції, які пройшли соціальну та професійну адаптацію, ведеться Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції за поданням органів соціального захисту населення шляхом внесення відомостей до Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції, а для учасників антитерористичної операції, яким встановлено інвалідність, - також до централізованого банку даних з проблем інвалідності.
Учасник антитерористичної операції для отримання послуг з професійної адаптації письмово звертається до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою за встановленою формою. Затверджено перелік документів які додаються до заяви.
Послуги з професійного навчання надаються учаснику антитерористичної операції одноразово в порядку черговості.
Учасник антитерористичної операції на підставі направлення на професійне навчання зараховується до установи.
У разі організації професійного навчання за професіями, для набуття яких відповідно до законодавства вимагається проходження попереднього медичного та наркологічного огляду, учасник антитерористичної операції проходить його у закладах охорони здоров’я в установленому порядку.
Строк професійного навчання учасників антитерористичної операції визначається робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами та не може перевищувати 12 місяців у разі організації навчання за робітничими професіями.
Робочі навчальні плани та робочі навчальні програми професійного навчання учасників антитерористичної операції за робітничими професіями розробляються та затверджуються установами на основі державних стандартів освіти, кваліфікаційних характеристик, професійних стандартів, типових навчальних планів та типових навчальних програм за погодженням з органом соціального захисту населення, який укладав з такими установами договір про надання послуг з професійного навчання.
Строк професійної перепідготовки учасників антитерористичної операції встановлюється на основі строків, передбачених для первинної професійної підготовки робітників з відповідної професії, при цьому робочий навчальний план та програма перепідготовки можуть бути скорочені до 50 відсотків за рахунок виключення раніше вивченого матеріалу за наявності в учасника антитерористичної операції диплома кваліфікованого робітника або свідоцтва про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації.
Професійна адаптація учасників антитерористичної операції з вищою освітою здійснюється шляхом отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня, підвищення кваліфікації, спеціалізації.
Прийом на навчання для отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше учасниками антитерористичної операції освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня спеціаліста, бакалавра, молодшого спеціаліста здійснюється згідно з умовами прийому до вищих навчальних закладів у відповідному році.
Професійна адаптація учасників антитерористичної операції на курсах цільового призначення здійснюється на замовлення органу соціального захисту населення за навчальною програмою, затвердженою установою, що організовує відповідні курси, і погодженою з органом соціального захисту населення.
Курси цільового призначення організовуються у групах з чисельністю не більше 30 осіб.
Строк підвищення кваліфікації учасників антитерористичної операції шляхом навчання на курсах цільового призначення установлюється з урахуванням мети і складності навчання і становить не більше 500 годин.