понеділок, 7 серпня 2017 р.

Молодь пропонують мотивувати безкоштовним навчанням за кордоном для вступу на державну службу


 У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про спонсорування навчання державних службовців у вищих навчальних закладах світу та гарантії їх повернення на державну службу після закінчення навчання.
Зокрема, в Законі України «Про державну службу» пропонується визначити можливість надання стипендії за кошти державного бюджету для осіб, які самостійно вступили на навчання в провідні навчальні заклади світу та готові після завершення навчання щонайменше 3 роки попрацювати на державній чи патронатній службі в Україні;

Кабінет Міністрів України з огляду на пріоритетні для України напрямки реформ та об’єктивні потреби державної та патронатної служб визначатиме перелік спеціальностей, які підтримуються в рамках стипендіальної програми, та кількість таких стипендій;
Претенденти на стипендії будуть відібрані на конкурсній основі відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України;
З такими особами укладатимуться договір про надання стипендії, де чітко зафіксовано перелік зобов’язань стипендіата, та договір застави майна, який підтверджує повернення державі, яка надала кошти на навчання стипендіата, витрат у випадку невиконання стипендіатом умов договору про надання стипендії.
Договір про надання стипендії передбачатиме зобов’язання стипендіата успішно завершити курс навчання за фахом за кордоном; повернутись до України впродовж трьох місяців після завершення навчання; протягом шести місяців після повернення в Україну працевлаштуватись на державну чи патронатну службу; звітувати до відповідного координаційного органу, визначеного Кабінетом Міністрів України  щодо успішного завершення курсу, дати повернення в Україну, успіхів у пошуку роботи на державній чи патронатній службах, місця та дати вступу на посаду державної чи патронатної служби.
Якщо протягом шести місяців після повернення в Україну особа не змогла вступити на державну службу будь-якої категорії посад, координаційний орган пропонує їй на вибір дві посади категорії «В». Особа може один раз відмовитись від запропонованих посад.
Вступ на посади категорії «В» для осіб, які навчалися за кордоном за кошти державного бюджету, здійснюється без конкурсу.
Автори законопроекту переконані, що навчання у провідних університетах світу може істотно прискорити процес оновлення державної служби та ініціювати необхідні реформи.