середа, 2 серпня 2017 р.

Роз'яснення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад, які дають право на пільгову пенсію за віком



Постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 р. № 479 внесено зміни до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461.
Так, більшість розділів Списку № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах та Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах доповнено позицією «працівники, зайняті ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва».

Крім того основні нововведення включають заміну назви професії «вибуховик» на «підривник».
Також згідно з Постановою до Списку № 1 додано позиції «паяльщики, зайняті паянням виробів припоями, що містять свинець, а також припоями, що містять шкідливі речовини 1-го або 2-го класу небезпеки чи канцерогени» та «працівники, зайняті на роботах у зоні відчуження, сумарна щільність забруднення території якої радіонуклідами становить 100 кБк/м2 і більше»
У Списку № 2 частково скорочено розділи «Хімічне виробництво» та «Виробництво неметалевих мінеральних виробів». Із розділу «Загальні професії» виключено позиції «машиністи компресорних установок, зайняті під час роботи із шкідливими речовинами не нижче 3 класу небезпеки», «бакелітники (просочувальники), зайняті на просочуванні деталей і виробів сумішами, що містять шкідливі речовини не нижче 3 класу небезпеки», «вальцювальники гумових сумішей, зайняті виготовленням та ремонтом м’яких баків і на шиноремонтних підприємствах».
Слід зазначити, що деякі професії в розділах «Зв’язок» та «Агрохімічне обслуговування сільського господарства. Збирання, перероблення та утилізація трупів тварин» узагальнені.
До списків додано новий розділ «Добування та первинне збагачення уранових руд». Вказаний перелік змін є не вичерпним.
Із списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах із внесеними змінами відповідно до Постанови КМУ від 04.07.2017 р. № 479 можна ознайомитися за посиланням.
Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2018 року.