вівторок, 19 вересня 2017 р.

Верховна Рада прийняла Закон "Про освіту"



На першому пленарному тижні Верховна Рада України прийняла новий Закон «Про освіту».
Відповідно він змінить нині чинний Закон про освіту, прийнятий ще у 1991 році, і спрямований на повне реформування системи освіти в Україні.
Закон гарантує усім громадянам право на безоплатне здобуття дошкільної та повної загальної середньої освіти, а також безоплатне забезпечення підручниками, у тому числі електронними, всіх здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.
Відповідно до Закону, в Україні знову запроваджується дванадцятирічна школа, а система освіти розподіляється за такими рівнями:  початкова освіта тривалістю чотири роки; базова середня освіта тривалістю п’ять років та профільна середня освіта тривалістю три роки. Після завершення кожного з трьох рівнів освіти школярі складатимуть державну підсумкову атестацію. Для початкової школи вона буде формальною, лише для моніторингу якості освіти. Оцінки ж за неї не виставлятимуться.

У перший клас діти йтимуть, як правило, з шести років. При цьому діти з особливими освітніми потребами можуть розпочинати здобуття початкової освіти з іншого віку, а тривалість здобуття ними початкової та базової середньої освіти може бути подовжена з доповненням освітньої програми. За 12 річної системою навчатимуться учні, які у вересні 2018 року йтимуть у перший клас.
У Міністерстві науки і освіти запевняють, що через введення 12-річного навчання загальна тривалість освіти – з урахуванням навчання у вузі – не зміниться. У відомстві впевнені, що зміни в цілому в українській школі дозволить перейти від чотирирічного до трирічного бакалаврату у вузах за багатьма спеціальностями.
Навчання у школах здійснюватиметься державною українською мовою. При цьому національні меншини матимуть право на навчання у школах рідною мовою. У професійно-технічних та вищих навчальних закладах обов’язковим стане вивчення державної мови.
У новому Законі про освіту визначено і умови оплати праці педагогів. Так, з 2018 року пропонується встановити щомісячний оклад педагогічного працівника на рівні трьох мінімальних зарплат, тобто не менше ніж 9600 гривень - це для працівника найнижчої кваліфікаційної категорії. Усі наступні кваліфікаційні категорії "оцінюються" надбавкою до окладу в розмірі 10%. Ще більший оклад, передбачений для науково-педагогічного працівника. Зарплата такого фахівця низької категорії буде на 25% вище, ніж аналогічна у звичайного педпрацівника такої ж категорії. Також до зарплати додається надбавка за вислугу років (більше трьох років – 10%, понад 10 років – 20%, понад 20 років – 30% окладу). При цьому робота педагогів буде оплачуватися за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, грошей засновників, власних надходжень навчальних закладів, грантів.
     Відповідно до Закону, держава зобов'язується на освіту щорічно виділяти суму в розмірі не менше 7% валового внутрішнього продукту за рахунок державного і місцевих бюджетів, а також інших джерел доходів.