пʼятницю, 6 жовтня 2017 р.

Польське управління освітою на районному рівні

    5 жовтня 2017 року представники органів місцевого самоврядування України провели у місті Доброва Ґурніча Республіки Польща. Цей день був присвячений знайомству з управлінням освітою на районному рівні. Делегації було представлено дві школи - одна звичайна, а друга спеціалізована для дітей з різними вадами. Директор комплексу шкіл відразу зазначив, що перше, про що дбає місцева влада - це здоров'я дітей.
    Екскурсія по звичайній школі дуже вразила, оскільки в закладі є басейн, повністю укомплектований спортивний зал і майданчик.
    В спеціалізованій школі до кожного учня закріплено вчителя. Вік вихованців, які навчаються у закладі, складає від одного року до майже двадцяти, це залежить від здатності самообслуговування. Школа повністю обладнана спортивним інвентарем, що дає змогу навіть пограти у баскетбол на інвалідномі візку, засобами реабілітації. Здійснюються оздоровчі процедури, такі як масаж, в т.ч. підводний.
   Дізналася делегація українців і про реформу освіти, яка розпочалася в 2013 році і веде за собою закриття шкіл та скорочення вчителів. Керівництво шкіл говорить толерантно про реформу: "Як Уряд вирішить - так і буде", але розпочато судовий процес з урядом, оскільки дуже багато коштів витрачено на освіту. 
    Друга половина дня пройшла у цікавому спілкуванні з лідерами неурядових громадських організацій. Вони розповіли про свою діяльність та роботу з волонтерами. Члени цієї організації допомагають службам працювати з сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Здійснюють супровід соціально-незахищених дітей, тим самим навчаючи на власному прикладі творити добро.