пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

На контролі Добропільської ОДПІ - легалізація праці та заробітної плати.



Як повідомила заступник начальника - начальник Покровсько-Добропільського управління Головного управління ДФС у Донецькій області Єльникова Алла Петрівна, cтаттею 43 Конституції України гарантовано кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.
          Соціально-трудові відносини виникають між роботодавцями і найманими працівниками та здійснюються ними безпосередньо або за участі держави. Найважливішими складовими таких відносин є порядок працевлаштування, оплата праці, режим та умови праці, гарантії збереження робочого місця, дієвість функціонування колективно-договірних механізмів, рівень поваги до людської честі та гідності працівника з боку керівництва, тощо.
          Зважаючи на різні проблеми, з якими стикаються громадяни, особливу увагу роботодавців звертаємо на реалізацію їх конституційного права на працю, а саме на забезпечення дотримання умов оплати праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці відповідно до ст.95,96 КЗпП України.
         Суб’єктам господарювання слід пам’ятати - використання нелегальної робочої сили, неоформлення трудових відносин або несвоєчасна реєстрація трудових відносин з найманим працівником – це порушення трудового законодавства, яке передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.
         Тож звертаємось до всіх працівників з рекомендацією не залишатись осторонь від проблеми легалізації своєї праці та відстоювати свої права у роботодавців, вимагати від них легального оформлення на роботу та укладення трудових угод.




Головний державний ревізор-інспектор відділу
контрольно-перевірочної роботи юридичних осіб
управління податків і зборів з фізичних осіб        
ГУ  ДФС  у  Донецькій  області   
                          Н.І. Стрельченко