четвер, 7 грудня 2017 р.

До Всеукраїнського тижня права



 Мін’юст нагадав правила реєстрації шлюбу в Україні
Для державної реєстрації шлюбу в Україні, особа має досягти 18 років, однак, за відповідним судовим рішенням  про  надання права на шлюб, такий шлюб може бути укладений з 16 років. Про це нагадує Міністерство юстиції України.
Державна реєстрація шлюбу здійснюється органами державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).

Для державної реєстрації шлюбу  потрібно звернутись до органів ДРАЦСу із відповідними документами, а саме паспорти та документи, які засвідчують розірвання попереднього шлюбу (за наявності такого). У випадку, якщо особа, яка бажає зареєструвати  шлюб - іноземець, необхідно подати паспорт та його переклад  засвідчений належним чином та документи, які підтверджують легальність перебування в Україні.
«Обов’язковим  є також  надання документів, які підтверджують  припинення шлюбу в країні проживання або громадянства нерезидента. За встановленими міжнародними договорами ці документи  мають бути засвідчені належним чином, це може бути  консульська легалізація,  апостиль або жодного засвідчення якщо є  міжнародна двостороння база», – додала Начальник управління державної реєстрації актів цивільного стану Ірина Дубиківська.
Подавши заяву про реєстрацію шлюбу, буде запропонований місячний строк з дня подачі заяви. «Керівник органу  ДРАЦС  може скоротити цей строк та одружити навіть в день подачі заяви, за умови наявності  документів, які підтверджують  важливість скорочення цього строку,  це може бути вагітність, наявність спільних дітей або хвороба, яка  становить загрозу для життя та здоров’я  або  інші підстави підтверджені документально» – додала вона.
Окрім того,  Міністерством юстиції України реалізується пілотний проект «Шлюб за добу», де звернувшись до спеціального організатора державної реєстрації,  подавши паспорти та відповідну заяву  особи  можуть без черг, без строку укласти шлюб, при необхідності  такого термінового укладення.