вівторок, 2 січня 2018 р.

Святий вечір наближається…



      Минуло понад дві тисячі років, як за християнською легендою «Син Божий народився». Вмирали і народжувались покоління. Історія рухається вперед, але свято Різдва Христового залишається вічним.
      Коли Янгол Господній  повідомив радісну звістку про народження Спасителя світу, вмить до нього пристала сила небесного війська, що промовляла: «Слава на висотах Богу й на землі мир»…  Кажуть, що ці янголи й були першими колядниками.

      Містичний простір різдвяного свята, чутливий до всіх перипетій життя, увібрав в себе нездоланну віру в допомогу Спасителя, який  здійме  всі окови, зішле свободу нашому  народу.
     Колядування на Різдво з вертепами бере початок на Україні з сивої давнини.
     Вертепні скриньки, обклеєні різнокольоровим папером із ляльковими персонажами - новонародженим Христом, Божою Матір’ю, Йосифом, пастухами - були справжніми витворами народного мистецтва.
      Диво різдвяного фольклору і традицій мріють повернути у свої оселі члени історичного гуртка «Минуле» Шилівської ЗОШ І-ІІІ ст. Разом зі своїм керівником Лукашовою В.Я. учні старанно готувались: збирали  інформацію про обов’язкові ритуали і повір’я Святвечора, записували місцеві колядки  і вчились закликати достаток, успіх, багатство і щастя на родину, чия власна праця є умовою її існування.
      Діти своїми руками змайстрували різдвяні вертепи та влаштовували театралізовані вистави для своїх друзів, дійство яких відповідало канонічній євангельській легенді про народження Христа.
     Захоплення учнів не залишило байдужими і вчителів. Так вчитель української мови Блашнікова О.Ф поділилася своїми знаннями про символи Різдва. Один з них - це «дідух» (сніп з пшениці) - символ урожаю, вінець тяжкої праці хлібороба, виготовлений власними руками, разом з ялинкою прикрасив школу напередодні свят.
     Дізнавшись так багато, діти сподіваються, що все це вони зможуть донести до дорослих, і що Різдво у шилівських оселях цього року буде особливим: сповнене світовідчуття їхніх предків, українською гостинністю, радісним звіщанням,  яке знову і знову сіятиме в душах надію…
      Педколектив та учні Шилівської ЗОШ щиро бажають всім веселого Різдва, Божого благословення і незгасної щасливої зірки над кожною родиною.