середу, 28 лютого 2018 р.

Консультування громадян про державну реєстрацію шлюбу у скорочені строки

     За консультацією до Добропільського районного відділу ДРАЦС звернулися громадяни з питання державної реєстрації шлюбу до закінчення місячного терміну, у разі наявності поважної причини. В ході консультації було зазначено, що для державної реєстрації шлюбу в Україні особа має досягти 18 років, однак, за відповідним судовим рішенням про надання права на шлюб, шлюб може бути укладений з 16 років.    
     Для державної реєстрації шлюбу потрібно подати відповідні документи, а саме паспорти та документи, які засвідчують розірвання попереднього шлюбу (за наявності такого).
    
    З подачі заяви до дня державної реєстрації шлюбу має пройти не менш ніж 30 днів. Керівник органу ДРАЦС може скоротити цей строк та одружити наречених навіть в день подачі заяви, за умови наявності документів, які підтверджують важливість скорочення цього строку. Це може бути вагітність нареченої, наявність спільних дітей або хвороба, яка становить загрозу для життя та здоров’я або інші підстави, підтверджені документально.
   У разі відсутності будь-яких законих підстав для скорочення терміну для державної реєстрації шлюбу та за великим бажанням укласти шлюб в любий день, громадян було проінформовано, про запровадження Міністерством юстиції пілотного проекту «Шлюб за добу». Найближчим за територіальністю до міста Добропілля та Добропільського району є Покровський міський відділ ДРАЦС. Подавши паспорти та відповідну заяву особи можуть без черг, без строку укласти шлюб, при необхідності такого термінового укладення. Крім того, майбутньому падружжю в рамках загальнонаціонального проекту Мін'юсту «Я маю право» було надано інформаційні буклети, які навчають захищати свої права.
  

Джерело:  Добропільський районний відділ ДРАЦС