середу, 30 січня 2019 р.

Заходи до Дня пам`яті героїв Крут в Шилівській школі


   Напередодні відзначення Дня пам`яті Героїв Крут в Шилівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено ряд заходів: уроки мужності «Бій під Крутами: відомі й маловідомі сторінки», переглянуто документальні фільми.
  29 січня 2019 року Шилівський літературно – історичний гурток «Минуле» (керівник Лукашова В.Я.), зібрався за круглий стіл «Крути: пам’ятай і думай!», присвячений вшануванню подвигу молодих українців, захисників УНР, які власною кров’ю підписали героїчну сторінку в історії української держави. Учасниками заходу стали учні 7-11 класів та педагоги школи. Цього разу не було пишних промов і гучних слів. Діти розпочали засідання з виконання Державного Гімну України. Без музичного супроводу, але голосно і щиро звучали слова головної пісні, яка звучала 101 рік потому із вуст крутівців.
  Голова гуртка Сердюк Ілля, презентував анонс художнього фільму  «Крути. 1918», який з’явиться на екранах у лютому 2019 року, розповів про перебіг подій того часу. Аміров Р., Михалко О., Маслак О., Гайдоба Н. та інші члени гуртка демонстрували фотолистівки, історичні документи. Харченко Ольга читала власний вірш «Калина на снігу».
  Присутніх дорослих вразило ставлення дітей до цієї події. Під час своїх виступів тремтячими голосами школярі висловлювали свою гордість за те, що належать до такої свободолюбивої нації, де навіть діти ідуть на смерть заради Батьківщини. Сподіваємося, що жертви героїв не стануть марними, і народ український врахує помилки революції 1917 – 1921 років. 
 Хочеться закінчити словами учня 11 класу Харенка Владислава: «Я, мабуть, боявся б у тій ситуації, як думаю боялися і ті молоді хлопці. Та якщо треба відстояти свою Україну, то я теж буду серед таких, як вони. Бо як же по - іншому, не дасть Бог іншої України».
      За матеріалами Шилівської школи.