понеділок, 16 вересня 2019 р.

До 2025 року чисельність свиногосподарств в Україні може скоротитися до 1 тисячі

  До 2025 року чисельність свиногосподарств може скоротитися до 1 тис. Про це заявили аналітики Асоціації «Свинарі України»
  Нагадаємо, що за І півріччя 2019 року на території 14 областей України виявлено 26 випадків АЧС, що на 52 випадки менше порівняно з аналогічним періодом 2018 року. 
  «З розвитком і збільшенням промислових виробників свинини в Україні спостерігається і скорочення їхньої чисельності. Якщо на 1 січня 2015 року 3,7 млн ​​свиней мали 2,7 тисячі сільськогосподарських підприємств, то на початку 2019 року кількість операторів скоротилося на тисячу, а кількість утримуваного поголів'я – на 0,34 млн голів», – йдеться в повідомленні.
  У профільній асоціації відзначили, що статистичні дані також фіксують зменшення кількості сільськогосподарських підприємств, які утримують свиней, на 200-500 щорічно. 
   Протягом останніх кількох років спостерігається природний відсів свиногосподарств України. Сектор залишають невеликі оператори з поголів'ям менше 2 тисяч голів. Це, в основному, сільськогосподарські підприємства, які займаються вирощуванням свиней ситуативно (наприклад, при очікуванні сприятливих цін на ринку), не інвестують кошти в заходи з підвищення біобезпеки та ефективності виробництва, тому є неконкурентоспроможними", – коментують аналітики АСУ. 
  З іншого боку, такі структурні зміни не можна назвати негативними, відзначають у профільній асоціації. 
   Ті виробники свинини, які адаптувалися до нових умов роботи, поступово займають нішу, яка звільнилася. Якщо на початку 2015-го в господарствах з поголів'ям понад 5 тисяч голів утримували 67% промислового поголів'я, то на початку 2019 р. на таких підприємствах було сконцентровано майже ¾ промислових свиней", — акцентували в АСУ. 

Джерело інформації: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.