понеділок, 16 вересня 2019 р.

Про реформування системи Державної служби України з надзвичайних ситуацій

   Напередодні Дня рятувальника начальник 19 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області, Віталій ДОНЕЦЬ, розповів про реформування системи Державної служби України з надзвичайних ситуацій. 
Реалізація Стратегії реформування системи ДСНС здійснюється за такими напрямками: 
- перехід від державного нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки до системи запобігання надзвичайним ситуаціям європейського зразка;
- переглядаються нормативно-правові акти у сфері пожежної та техногенної безпеки, в частині зменшення тиску на бізнес, спрощення підприємницької діяльності та наближення національного законодавства у цій сфері до законодавства країн ЄС, імплементації європейських стандартів відповідно до Угоди про асоціацію України з ЄС, із запровадженням ризик-орієнтовного підходу до управління техногенною та пожежною безпекою; 
- вдосконалення системи реагування на пожежі та надзвичайні ситуації; 
- для розвитку руху добровільних пожежних, створення місцевих пожежно-рятувальних підрозділів та Центрів громадської безпеки, як нового напрямку комплексного надання населенню послуг з питань рятувальної і медичної справи та охорони громадського порядку, ДСНС організовано активну співпрацю із заінтересованими органами влади та громадськими організаціями. Так, на сьогоднішній день у Добропільському районі створено три таких центри – у с. Шахове, м. Білозерське та смт. Новодонецьке. 
- підвищення спроможності органів управління та підрозділів ДСНС до ефективного захисту населення та територій від пожеж та надзвичайних ситуацій. Основні зусилля зосереджено на технічному переоснащенні сучасною технікою, аварійно-рятувальними засобами та спеціальним обладнанням сил цивільного захисту, які входять до системи ДСНС, у тому числі із залученням міжнародної технічної допомоги. 
- також постійно здійснюються заходи щодо підвищення спроможностей піротехнічних підрозділів у сфері гуманітарного розмінування, в тому числі шляхом міжнародного співробітництва. 

Джерело: Начальник 19 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Донецькій області