неділю, 15 грудня 2019 р.

«Реалізація і захист прав людини»


    З  9 по 13 грудня 2019 року в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права – масштабна серія заходів, покликаних сприяти підвищенню правової освіченості та правової свідомості громадян.
   Кожна людина від свого народження володіє певними правами і свободами, які вона може реалізувати у своєму житті з віком. Безперечно кожний має знати свої права і свободи, вміти користуватися ними, задовольняючи при цьому свої потреби, духовно і матеріально збагачуючись та розвиваючись, і одночасно своєю правомірною поведінкою сприяти консолідації та розвитку в різних сферах своєї держави. Держава у свою чергу забезпечує наявність, гарантію і захист у разі порушення основних прав і свобод, притаманних людині і громадянину. Така взаємодія та взаємовплив сприяє розвитку як самою людини, так і держави. Організація роботи із зверненнями учасників та членів сімей АТО, внутрішньо переміщених осіб взята на особливий контроль з дотриманням встановленого графіку особистого прийому громадян.
   Держава відповідно до Конституції України гарантує всім громадянам реалізацію їх прав у сфері соціального захисту (ст.46). Суспільство і держава відповідальні перед сучасним і майбутніми поколіннями за рівень соціального захисту, забезпечують пріоритетність соціального захисту населення в діяльності держави, вдосконалення соціальної сфери і запровадження гідного рівня життя.
  Конституція України визначає основні положення для реалізації і захисту прав людини, які є першочерговими та незмінними. Ефективний захист прав людини, у тому числі учасників АТО, гарантується Конституцією України.
  Важливу роль у підвищенні правової освіти населення та забезпеченні прав і свобод людини відіграє Добропільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області. Працівники державної установи турбуються про права людини щодня, оскільки першочерговим завданням Пенсійного фонду є постійний контроль повного та своєчасного пенсійного забезпечення громадян, захист та реалізація пенсійних прав населення України.
   Кожний громадянин, який звертається до органів Пенсійного фонду, має право на державне пенсійне забезпечення, на шанобливе ставлення до себе з боку його працівників. Він може безперешкодно подавати заяви, скарги, пропозиції з питань, які стосуються пенсійного забезпечення, звертатись на особистий прийом до керівників та спеціалістів органів Пенсійного фонду нижчого рівня до органів Фонду вищого рівня або в судовому порядку.
  Повсякденна робота Добропільського об’єднаного управління ПФУ Донецької області полягає не лише в своєчасному призначенні, забезпеченні фінансування та виплати пенсій, а й в конкретних справах, направлених на захист прав громадян в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зокрема:
- дотримання та захист прав осіб, що набули права на пенсію, щодо справедливого розміру призначеної виплати;
- захист прав застрахованих осіб у стосунках зі страхувальниками, що стосується дотримання останніми законодавства про оплату праці, як запоруки належного пенсійного забезпечення перших в майбутньому;
- постійне консультування та інформування громадськості щодо змін та нововведень в пенсійному законодавстві;
- якісне та оперативне обслуговування громадян, що звертаються до управління, з будь-яких питань, що стосуються пенсійного забезпечення.
    Спеціалісти управління намагаються бути максимально наближеними до людей, тому як найбільш ефективним методом захисту прав громадян на сьогодні залишається особистий прийом. Особисте спілкування – це унікальна можливість вирішення конкретного питання, надання допомоги у вирішенні проблем окремої людини.
   Саме тому, серед населення користується попитом та довірою відділ обслуговування громадян №1 (м. Добропілля) та №2 (смт Олександрівка).
   Особлива увага приділяється виїзним прийомам до учасників та членів сімей АТО, осіб з обмеженими фізичними можливостями. В зв'язку з нестабільною ситуацією на сході України особлива увага приділяється реалізації та захисту прав учасників антитерористичної операції, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих в наслідок зазначеної операції.
   Зручно і оперативно можна взаємодіяти з Добропільським ОУПФУ Донецької області також і дистанційно. Веб-портал Пенсійного фонду України – сервіс без черг та зайвих витрат. Він допоможе отримувати послуги, які раніше вимагали особистого звернення до управління ПФУ, з дотриманням вимог до захисту персональних даних.
   Для того, щоб скористатися можливостями веб-порталу, достатньо лише одного разу завітати до управління ПФУ для реєстрації. Детальніше про правила користування порталом електронних послуг та порядок реєстрації на ньому можна дізнатись безпосередньо на ньому або в управлінні Пенсійного фонду України.
   Важливими джерелами інформації, які найбільш широко висвітлюють пріоритети державної пенсійної політики та стану її реалізації, є офіційні періодичні видання Пенсійного фонду України «Пенсійний кур’єр» та «Вісник Пенсійного фонду України», де висвітлюється інформація щодо питань пенсійного забезпечення громадян, реалізації прав та виконання обов’язків роботодавців та застрахованих осіб, а також можна отримати відповіді фахівців на різні проблемні питання.
   На сьогоднішній день існує законодавча база для практичної реалізації громадянами наданого Конституцією України права на звернення. Це насамперед Закон України “Про звернення громадян”.
   Враховуючи важливість і необхідність соціального захисту непрацездатних через вік або стан здоров’я осіб, Добропільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області продовжує відповідну роботу з населенням, забезпечує своєчасне реагування і розв’язання порушених громадянами питань у сфері пенсійного забезпечення. Оскільки для кожного громадянина і особливо для непрацездатних верств населення, усвідомлення своїх прав та вміння ними користуватись – є невід’ємною частиною якісного життя.
  Громадяни, які не задоволені рішенням управління ПФУ мають право оскаржити таке рішення до органу Пенсійного фонду України вищого рівня; звертатись до суду зі скаргами на дії або бездіяльність управління ПФУ, їх посадових та службових осіб; оскаржувати в апеляційному порядку рішення судів нижчого рівня; вимагати своєчасного та повного виконання рішень судів, які набрали законної сили.
   Кожному свідомому громадянину України необхідно пам’ятати, що усвідомлення своїх прав та вміння ними користуватись – є невід’ємною частиною якісного життя.


Начальник юридичного відділу
Добропільського об’єднаного
управління ПФУ Донецької області                                                      А.СТУПАК