пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

Гніздо лелек - мир на землі!



1 квітня 1906 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. З того часу ( 110 років) саме в цей день відзначається Міжнародний день птахів.
Повернення птахів святкується також як прихід весни. За традицією у цей час люди розвішують шпаківні.
Житель села Камянка Шилівської сільської ради Володимир Оніпко ще у 1981 році не шпаківню, а гніздо для лелек побудував у своєму дворі на тополі. Ця ідея прийшла під час, коли він побачив, як птах кружляє над подвірям. Зробив із старого колеса основу гнізда, нарізав секатором гілля, склав на городі, щоб було з чого птаху будувати гніздо. і став чекати. 
 На перший рік птах не наважився оселитися в гнізді, а вже наступного року...

птах прилетів разом з подругою, почали будувати гніздо. З тих пір пройшло майже 40 років. Тополя підгнила, довелось встановити спеціальний шестиметровий стовп, гніздо  довелось знімати і чистити щоб не завалилось. Лише одне залишилося незмінним: в останні дні березня – початок квітня прилітають і обживають житло гості. А незабаром зявляються пташенята. З 1984 року Володимир Олексійович веде спостереження: час прильоту, кількість виведених пташенят. За цей період кількість птахів, які випурхнули з гнізда перевалило далеко за сотню.
Українське товариство з охорони природи і Донецький державний університет зареєстрували це гніздо,  присвоїли йому порядковий номер 1 та видали паспорт. А потім пернаті оселились і в Гулєвому, і в Лимані, і в Криворіжжі.
Тож чекаємо на цих красивих птахів і в цьому році. Сподіваємось, що вони принесуть мир на нашу землю, та за давнім повірям, комусь добру новину в родину про збільшення сімейства.