неділю, 27 листопада 2016 р.

Нове в законодавстві



В Україні з'явиться єдиний електронний реєстр листків непрацездатності
Єдиний реєстр листків непрацездатності наведе порядок і заощадить бюджетні та страхові гроші.
В Україні вже створюється єдиний електронний реєстр листків непрацездатності. Чиновники вважають, що таке нововведення дозволить економити близько 2 млрд грн коштів застрахованих осіб щорічно.

Нагадаємо, що за проблему листків тимчасової непрацездатності взявся прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який дав доручення уряду створити робочу групу з вирішення проблеми електронного реєстру лікарняних.
Термін кінцевої розробки і випробування нової системи був визначений до січня 2017 року, а впровадження в дослідну експлуатацію - в березні 2017 року.
Однак, відзначимо, що сама ідея - не нова. Пару років проблема фальшивих лікарняних вже спливала, проте питання так і залишився лежати на поверхні. А між тим, як стверджують фахівці, з реєстром можна буде не тільки відстежити, куди йдуть гроші за лікарняні, а й скласти список найпоширеніших захворювань.
На сьогодні лікарняні листи видають установи охорони здоров'я, які не зацікавлені в забезпеченні дієвого контролю за обліком, рухом, видачею та продовженням таких листків, оскільки виплату допомоги здійснює Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Введення на всій території України електронного реєстру дозволить забезпечити дієвий контроль за обліком і обґрунтованістю виданих та продовжених листків.
Впровадження реєстру надасть можливість повного контролю за видачею лікарняних з моменту звернення застрахованої особи до закладу охорони здоров'я. Також роботодавці зможуть оперативно отримувати інформацію про лікувальний заклад, яке видало лікарняний лист, часу звернення застрахованої особи.

Подробиці: https://buhgalter.com.ua/news/soctsialniy-zahist/v-ukrayini-zyavitsya-yediniy-elektronniy-reyestr-listkiv/