понеділок, 16 січня 2017 р.

Нововведення щодо сплати єдиного соціального внеску для фізичних осіб-підприємців



   Як повідомила головний державний ревізор-інспектор відділу податків і зборів з фізичних осіб Нарезняк Наталія Анатоліївна, з 1 січня 2017 року набув чинності Закон України від 06 грудня 2016 р. №1774-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким внесено низьку змін до Закону України від 08 липня 2010 р. №2464 - VI «Про збір та облік єдиного внеску за загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зокрема щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, що обрали спрощену систему оподаткування.
      Для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на першій групі єдиного податку, мінімальна сума єдиного внеску складатиме: з 01 січня 2017 року - 352 грн. (3200 грн х 0,5 х 22 відсотки).
     Для фізичних осіб - підприємців, які обрали другу або третю групу спрощеної системи оподаткування, та фізичних осіб-підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Мінімальна сума єдиного внеску для таких осіб складатиме: з 01 січня - 704 грн. (3200 грн х 22 відсотки).
    Крім того, фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, у разі якщо ними не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані сплачувати суму єдиного внеску не меншу за розмір мінімального страхового внеску ( 704,0 грн.)