субота, 11 лютого 2017 р.

«Податкові зміни - 2017» - з адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки



Головний державний інспектор відділу податків і зборів з фізичних осіб Васютченко Олександра повідомляє, що з 01 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».

Законом внесено зміни в частині адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зокрема: гранична ставка податку на нерухомість – 1,5% за 1 кв.метр (в минулому році 3%). Ставки на поточний рік встановлюються рішеннями рад.
Збережено норму за якою власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку).
Пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб залишаються на рівні минулого року: база оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на180 кв. метрів.
З 1 січня 2017 року пільги для фізичних осіб не застосовуються до:
- об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої підпунктом 266.4.1 (для квартир 60 Х 5 = 300 кв.м., для будинків 120 Х 5=600 кв.м; для різних типів 180 Х 5=900 кв.м.).
- об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності.
Фізичні особи сплачують податок за 2016 рік з застосуванням минулорічних ставок і пільг.
Джерело: Добропільська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області