понеділок, 6 лютого 2017 р.

Наслідки для платника, що має податковий борг



        Як наголосив перший заступник начальника Добропільської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Якунін І.В., врегулювання проблеми існування податкових боргів, попередження їх появи в подальшому та пошуки шляхів погашення таких боргів є актуальним та першочерговим завданням суспільства та держави.

          Наслідком невиконання або неналежного виконання податкового обов’язку платником податків, незалежно від причин, є виникнення боргу.
          Якщо за платником значиться податковий борг, то він:
-         не може отримати статус платника єдиного податку, а вже зареєстровані платники єдиного податку зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування;
-         не може отримати Довідку про відсутність заборгованості по платежам перед бюджетом і такий суб’єкт обмежує свою участь в тендерах;
-         не може вільно розпоряджатися своїм майном;
-         може бути накладено судом тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України;
-         при ліквідації не може бути знятий з обліку в органах ДФС (для юридичної особи);
-         може бути припинено дію дозвільних документів на провадження деяких видів діяльності;
-         може повернути помилково та/або зайво сплачені грошові кошти з бюджетного рахунку лише після їх зарахування в рахунок погашення податкового боргу.
Пам’ятаємо, при виникненні непередбачених фінансових обставин не варто ігнорувати виконання своїх податкових зобов’язань та намагатися вживати заходів для врегулювання податкового боргу на законних підставах.