Продовжуємо знайомити з
традиціями святкування Масляної.
Третій день називають "ласуном".
Вважалося, що на Масляну, а особливо у
середу-ласунку, потрібно з'їсти стільки млинців, скільки душа забажає.
Тому в
кожному будинку накривали багатий стіл. Особливо готувалися тещі, адже саме в
цей день до них у гості просто зобов'язані були заглянути зяті (у тому числі і
майбутні, які вже отримали батьківське благословення на укладення шлюбу).
Зазвичай готували для частування і млинці, і вареники, причому з різною
начинкою. А коли зять сідав за стіл, теща не спускала з нього очей. І зовсім не
тому, що не злюбила. Насправді жінка гадала, яким буде чоловік її донечки. В
народі вірили: якщо чоловік вибирає млинці або вареники з солоною начинкою,
значить він впертий і з гонором. А якщо солодкими ласує, то ніжно і лагідно
стане обходитися зі своєю дружиною. Раділи тещі і в тому випадку, якщо зять
багато їв - не ледачий, значить, працьовитий, за ним дочка буде, як за кам'яною
стіною.