середа, 22 лютого 2017 р.

Українські народні традиції



      Продовжуємо знайомити з традиціями святкування Масляної.
   Третій день називають "ласуном".
    Вважалося, що на Масляну, а особливо у середу-ласунку, потрібно з'їсти стільки млинців, скільки душа забажає.
   Тому в кожному будинку накривали багатий стіл. Особливо готувалися тещі, адже саме в цей день до них у гості просто зобов'язані були заглянути зяті (у тому числі і майбутні, які вже отримали батьківське благословення на укладення шлюбу). Зазвичай готували для частування і млинці, і вареники, причому з різною начинкою. А коли зять сідав за стіл, теща не спускала з нього очей. І зовсім не тому, що не злюбила. Насправді жінка гадала, яким буде чоловік її донечки. В народі вірили: якщо чоловік вибирає млинці або вареники з солоною начинкою, значить він впертий і з гонором. А якщо солодкими ласує, то ніжно і лагідно стане обходитися зі своєю дружиною. Раділи тещі і в тому випадку, якщо зять багато їв - не ледачий, значить, працьовитий, за ним дочка буде, як за кам'яною стіною.