вівторок, 14 березня 2017 р.

Зарплата «в конвертах» та робота без оформлення трудових відносин руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну заробітну плату



       Як повідомила головний державний ревізор-інспектор відділу податків і зборів з фізичних осіб Стрельченко Наталя, такі явища як зарплата «в конвертах» та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені й руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну заробітну плату.
      На даний час виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали на жаль, нормою життя. Виплати у «конверті» стали однією із складових тіньової економіки. Недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості не тільки в тому, що бюджет недоотримує кошти. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить в собі багато негативних моментів і перш за все це втрата страхового стажу для призначення пенсії.

     Сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». Коли вони самі надають згоду працювати на таких умовах, вони позбавляють себе соціальних гарантій. На жаль, на сьогоднішній день відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства і це не є секретом для більшості громадян. Деякі роботодавці бажаючи скоротити свої “витрати”, видають працівникам заробітну плату готівкою, не відображеною в бухгалтерському обліку, де фактично працівник оформлений на півставки, тобто відображається заробітна плата нижче встановленого Законом рівня.
  Тому хотілося б звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані, вимагайте від роботодавців укладання з вами трудової угоди!
   І навіть, коли вам надали таку трудову угоду, запитайте чи зареєстрували вас у Пенсійному фонді та чи перераховують за вас єдиний соціальний внесок.