вівторок, 28 березня 2017 р.

КЛПЗ "Добропільський районний ЦПМСД" інформує...



На обліку в Комунальному лікувально – профілактичному закладі «Добропільський районний центр первинної медико – санітарної допомоги»  знаходиться – 37 вагітних жінок, мешканок Добропільського району. Всі вони спостерігаються за місцем проживання в амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини та повинні регулярно відвідувати лікаря-гінеколога жіночої консультації КЗОЗ “Добропільська лікарня інтенсивного лікування”, здавати всі необхідні аналізи і проходити обстеження, що допоможе їм виключити різні ускладнення перебігу вагітності. Крім того, майбутня мати повинна правильно харчуватися, вести активний спосіб життя і, звичайно, багато відпочивати.
Якщо вагітна захворіла на соматичне захворювання - вона лікується у свого сімейного лікаря і продовжує спостерігатися лікарем акушер-гінекологом, при необхідності направляється до стаціонару.
Після пологів і виписки зі стаціонару лікар загальної практики - сімейний лікар проводить патронаж. Патронажем називається система активного спостереження  дитини з матір’ю вдома.
Під час першого патронажу, як правило, проводиться бесіда з матір’ю, уточнюється перебіг вагітності і пологів, вивчається виписний епікриз, з’ясовуються тривоги і проблеми родини, пов’язані з народженням дитини. Лікар проводить обстеження дитини, огляд шкіри і слизових, оцінює рефлекси. Дивиться активність смоктання і характер вигодовування. Пальпує животик і оглядає велике джерельце, пупкову ранку. Проводить бесіду стосовно грудного вигодовування, догляду  за новонародженим.
За перший місяць огляд дитини проводиться медичними працівниками за станом здоров’я дитини, але не менше ніж 4 рази. Щомісяця мама разом з дитиною повинна з’явитися на прийом до лікаря для огляду, взважування та проведення планових вакцинацій.
 Всього на обліку ДРЦПМСД 102 мами, які мають дітей до одного року. З них 58 діточок знаходяться на грудному вигодовуванню. Стосовно необхідності виключно грудного вигодовування сімейними лікарями постійно ведеться роз’яснювальна робота. Дуже  багато прикладається зусиль для того, щоб кожна матір якомога довше зберігала грудне вигодовування. Навіть невелика кількість материнського молока - набагато краще, ніж його повна відсутність. Це підвищить імунітет і захисні можливості, що  є запорукою подальшого нормального розвитку дитини.
Кожна жінка завжди може звернутися за порадою до медичних працівників амбулаторій загальної практики – сімейної медицини за місцем проживання.