середа, 12 квітня 2017 р.

Житло для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування



       Особливе значення в системі соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є забезпечення їх  житлом.
    На сьогодні питання надання житла зазначеній категорії дітей та особам з їх числа  в Донецькій області є дуже гострим.
     Із загальної кількості таких дітей (4749) не мають житла взагалі  2643 дитини (55,7%).

     На квартирному обліку перебувають 1316 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  осіб з їх числа.
    Протягом 2016 року всього 32 особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали житло (23 особи отримали впорядковане житло, 9 осіб – соціальне житло).
     Для вирішення цієї проблеми за ініціативи служби у справах дітей облдержадміністрації в Програмі економічного і соціального розвитку Донецької області на 2017 рік передбачено виділення коштів для придбання житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  осіб з їх числа, на умовах співфінансування з обласного та місцевих бюджетів.
    Заплановано використати 26,0 млн. грн.,   (12,7 млн. грн. – кошти обласного бюджету і 13,3 млн. грн. – кошти місцевих бюджетів) і придбати не менше 85 одиниць впорядкованого житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.
    Розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 14 березня 2017 року № 218 затверджено   Порядок надання та використання у 2017 році субвенції з обласного бюджету бюджетам міст, районів, об’єднаних територіальних громад на здійснення заходів щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа,  зареєстрований  у Головному територіальному управлінні юстиції Донецької області.
     На сьогодні  в обласному бюджеті кошти передбачені в повному обсязі, на місцях розпочато роботу щодо здійснення процедур закупівлі житла.
                                                Джерело: Служба у справах дітей облдержадміністрації.