понеділок, 25 вересня 2017 р.

Гордість української опери



25 вересня виповнюється 85 років від дня народження видатного українського співака світового рівня Анатолія Солов’яненка ( 1932-1999) – народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (1997), Героя України (2008), кавалера орденів і медалей.

Знаменитий оперний співак Анатолій Солов'яненко народився в Донецьку. В юностівін скептично ставився до своєї перспективи стати співаком. Анатолій закінчив політехнічний університет, працював учителем геометрії, але випадок змусив його здивувати всіх своїм талантом на одному з істоличних оглядів. Потім Анатолій переміг у конкурсі, який забезпечив йому право стажуватися у всесвітньо відомому оперному театрі «Ла Скала».
Анатолій Солов’яненко був першим радянським тенором, який отримав запрошення співати в провідному театрі США – «Метрополітен-опера»: впродовж сезону 1977/1978 років він брав участь у 10 виставах, з великим успіхом виконавши партії в операх «Кавалер троянд» Р. Штрауса,  «Сільська честь» П. Масканьї, «Ріголетто» Дж.Верді.
За роки роботи солістом Київської опери (з 1963 по 1994) Анатолій Борисович Солов’яненко  заспівав 18 провідних партій, в репертуарі співака було багато концертних програм, складених з творів українських та зарубіжних авторів. Він записав 18 грамплатівок (арії, романси, пісні), випустив компакт-диски.
З нагоди ювілею Анатолія Солов’яненка в центральній бібліотеці оформлено виставку-експозицію «Майстер співу – Анатолій Соловяненко», де представлено книги, фото, матеріали з періодичних видань про життя та творчість нашого знаменитого земляка.