понеділок, 30 жовтня 2017 р.

ПРО ПЕРЕРАХУНКИ ПЕНСІЙ ЗГІДНО ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА



Порядок проведення перерахунку пенсії передбачений частиною четвертою статті 42 Закону України “Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування”  за умови, що застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати.
У разі якщо після призначення чи попереднього перерахунку пенсії особа працювала та набула не менше 24  місяців страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням відпрацьованого страхового стажу.
Крім того, під час перерахунку спеціаліст Пенсійного фонду прораховує всі можливі варіанти розрахунку пенсії, тобто визначає, чи доцільно врахувати заробіток за ці 24 місяці страхового стажу, чи залишити заробіток без змін.

Якщо ж пенсіонер після призначення (попереднього перерахунку) пенсії набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії здійснюється не раніше ніж через два роки після призначення  (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Заробітна плата в такому разі не переглядається. Тобто заробіток, який особа отримувала після призначення або попереднього перерахунку пенсії, в цьому випадку не враховується.
Якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набув стаж, достатній для обчислення пенсії в мінімальному розмірі  тобто 35 років для чоловіків та 30 років   для жінок, чи набув право на мінімальну пенсію як шахтар, за його заявою здійснюється   перерахунок пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після призначення чи попереднього перерахунку.   Заробітна плата при цьому не переглядається.
 Слід зазначити, що   пенсіонери, яким призначено пенсію за вислугу років   та які не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування” право на перерахунок пенсії не мають.