понеділок, 22 січня 2018 р.

Управління соціального захисту інформує про нове в законодавстві



                        Пільги та компенсації
        Відповідно до Податкового кодексу України та Закону України «Про державний бюджет на 2018 рік» збільшено розмір податкової соціальної пільги, відповідно до якого надаються пільги на житлово – комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу громадянам, які мають на це право, з 01.01.2018 року – 2470, 00 грн. (у 2016 році – 1930 грн., у 2017 році – 2240 грн.). Тобто пільговики, у яких середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (2470 грн.) мають право звернутися до управління соціального захисту населення Добропільської райдержадміністрації для оформлення відповідних пільг на наступні 12 місяців з місяця звернення.
        24.02.2018 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту учасників антитерористичної операції. Учасників Революції та членів сімей загиблих таких осіб». Зазначеним Законом передбачено, що учасники АТО, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання (до цього часу захворювання не входило в перелік) під час участі в антитерористичній операції мають право отримати статус інваліда війни та відповідні пільги та соціальні гарантії.
         Крім того, вказаним Законом передбачено, що сім’ї осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності мають право отримати статус родини загиблого (померлого) воїна та відповідні пільги та соціальні гарантії.
Санаторно – курортне оздоровлення пільгових категорій громадян
        Особи з інвалідністю внаслідок війни, які з будь – яких причин не отримали санаторно – курортну путівку мають право звернутися до управління соціального захисту населення Добропільської райдержадміністрації за отриманням грошової компенсації. Грошова компенсація виплачується один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань.
       Розміри грошової компенсації особам з інвалідністю внаслідок війни у 2018 році:
1,2 групи інвалідності – 481,00 грн.
3 групи інвалідності – 361,00 грн.
    Особи з інвалідністю від загального захворювання мають право отримати грошову компенсацію за путівку та за самостійне лікування, на підставі медичних рекомендацій, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу.
      Розміри грошової компенсації особам з інвалідністю від загального захворювання у 2018 році:
1,2 групи інвалідності – 361,00 грн.
3 групи інвалідності – 241,00 грн.
        1 січня 2018 року набула чинності постанова КМУ від 08.11.2017 року № 838 № «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зазначеною постановою передбачено, що громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1, та діти, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою мають право отримати грошову компенсацію замість путівки у розмірі середньої вартості путівки (з округленням до однієї гривні). У 2018 році – 481,00 грн.
Інформація для учасників АТО
       27 грудня 2017 року прийнято постанову КМУ № 1057, якою затверджено Порядок проведення психологічної реабілітації учасників АТО. Зазначеною постановою передбачено, що кожний учасник АТО, що потребує психологічної реабілітації має право самостійно обрати заклад для надання відповідних послуг після чого укладається тристороння угода (управління соціального захисту – учасник АТО – заклад). Оплата послуг із психологічної реабілітації учасників АТО проводиться шляхом відшкодування вартості таких послуг суб’єктам надання послуг відповідно до укладеного договору на підставі актів надання послуг. До прийняття зазначеної постанови учасники АТО направлялись на психологічну реабілітацію до закладів, з якими було укладено договори Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників АТО.
Метою психологічної реабілітації є:
1) збереження або відновлення фізичного та психічного здоров’я учасників АТО;
2) досягнення соціально-психологічного благополуччя;
3) зниження частоти та тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих стресових реакцій;
4) запобігання інвалідності;
5) профілактика агресивної та саморуйнівної поведінки.
Основними завданнями проведення психологічної реабілітації є:
1) діагностика та нормалізація психічних функцій учасників АТО;
2) відновлення порушених (втрачених) психічних функцій до оптимального рівня їх вираженості;
3) корекція особистості учасника АТО для забезпечення ефективного функціонування його в соціумі;
4) надання допомоги в установленні (відновленні) конструктивних відносин у сім’ї та суспільстві;
5) відновлення адаптивних механізмів до екстремальних (бойових) дій;
6) опанування методів саморегуляції та керування стресом (заспокоєння);
7) запобігання психологічному травмуванню та психічним розладам;
8) проведення психопрофілактичної та психокорекційної роботи із сім’єю учасника АТО;
9) формування позитивних реакцій, мотивацій, соціальних установок на життя та професійну діяльність. 
Джерело: Управління соціального захисту населення Добропільської РДА