вівторок, 27 лютого 2018 р.

ЩОДО ВИПЛАТИ ПЕНСІЙ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ



      Добропільске об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області повідомляє, що для осіб, які  переїхали  на територію, підконтрольну українській владі та зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи застосовується особливий порядок відновлення соціальних виплат.
      Реалізація права, зокрема, на пенсійне забезпечення, осіб, які перебували на обліку в органах Пенсійного фонду України на тимчасово неконтрольованій території Донецької  та Луганської областей, здійснюється відповідно до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», постанов Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 №637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» та від 08.06.2016 №365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».

    Зазначеними нормативно-правовими актами передбачено, що отримати пенсію на контрольованій території зазначені особи можуть за умови реєстрації їх як внутрішньо переміщених осіб.
        Частиною 1 статті 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»  встановлено, що нараховані суми пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми недотриманої пенсії, але не більше як за 12 місяців, виплачується одноразово, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.
    Розрахунок терміну виплати пенсії за 3 роки буде проводитися з дня, який передує даті звернення до територіального  управління Пенсійного фонду за недоодержаною пенсією.
    Джерело:  Добропільске об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області.