середу, 28 лютого 2018 р.

Отримуєш заробітну плату в «конверті» - втрачаєш соціальний захист


   Легалізація заробітної плати — одне із найважливіших питань, яке з часом не втрачає своєї актуальності. Виплата заробітної плати в "конверті" обкрадає людей і державу, послаблює соціальний захист працівників. Від несплати податків, внесків з тіньових доходів країна втрачає надходження коштів до державного бюджету, Пенсійного та інших соціальних фондів, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення.     Існує проблема зрівняння офіційних заробітних плат між працівниками різної кваліфікації, встановлення всім працівникам від найпростіших професій до керівника окладів (ставок) на рівні мінімальної заробітної плати. Тому суб'єктам господарювання потрібно враховувати, що відповідно до статті 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" від 07.12.2017 № 2246-VIII 2018 року встановлена мінімальна заробітна плата у місячному розмірі: з 1 січня – 3723,00 гривні, в погодинному розмірі: з 1 січня – 22,41 гривні.
      Законом України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі – Закон) приведено поняття мінімальної заробітної плати у відповідність з європейською практикою та міжнародними нормами, як нижньої межі оплати праці, яка гарантується державою. Згідно цього Закону при розрахунку заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються, наприклад доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових та ювілейних дат і т. д. Встановлені доплати працівникові повинні виплачуватися понад розмір мінімальної заробітної плати (3723 гривні), тобто необхідно нарахування заробітної плати працівникам у відповідності з вимогами ст. 94 - 97 КЗПП України, ст. 5, 11 Закону України "Про оплату праці" від 24.03.1995 №108/95-вр.
     Також, заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.
     Посадовим особам підприємств і фізичним особам - підприємцям, треба мати на увазі, що за порушення вимог законодавства про працю (статті 21, 24 КЗПП України) передбачена відповідальність за ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає накладання штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і ст. 265 КЗПП України накладення штрафу у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.
    У Добропільській ОДПІ зазначене питання знаходиться на особливому контролі, адже стосується прав та гарантій мешканців міста Добропілля, Добропільського та Олександрівського районів.
    Шановні працівники та роботодавці! Не будьте байдужими до власного майбутнього!

Джерело: Добропільська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області